Nem bírják a lépést a francia biogazdák

agrarszektor.hu
Az uniós biopiac második helyezettje Németország után Franciaország. Termelőik még évekig nem lesznek képesek kielégíteni a növekvő igényeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2016-os összesített adatok alapján 7,15 milliárd eurós bevételt volt képes produkálni a bioszektor Franciaországban, ami 17 év leforgása alatt hétszeres növekedést jelent. Tíz francia közül kilenc fogyaszt bioterméket, és heten vallják magukat rendszeres fogyasztónak a statisztika szerint (Agencebio 2017). A tudatos fogyasztók egyre fontosabbnak tartják a környezet megőrzését, a biotermelésben az állatok jólétének, és a fenntartható fejlődés megvalósításának lehetőségét látják.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2018-as agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2018 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Ami a gazdákat illeti, ez a termelési mód magasabb jövedelemszintet biztosít. Némelyik termelő a biora való átallásban találta meg a kivezető utat a néha kilátástalan helyzetből, hiszen a nagy áruházláncok a konvencionális termékek felvásárlási árára erős nyomást gyakorolnak.

Mindent megvennének

EZ IS ÉRDEKELHET
Francia feldolgozók keresnek biogabonát sör-, liszt-, és takarmánygyártás céljára, jelenleg a szükségletek 1/3-àt nem sikerül fedezni a hazai termelésből. 5 év alatt meg kell duplázni a termelést ahhoz, hogy biztositani lehessen a szükségletek kielégítését. "Termeljetek, és mi elfogyasztjuk!" - hangzott el a felszólítás Gaël Savrot, az Axereal Elevage igazgatója részéről. Az Axereal fő tevékenysége gabona és olajos növények felvásárlása és értékesítése francia és nemzetközi szinten. A felvásárolt alapanyag egy részét saját takarmány-keverőjében dolgozza fel a cég. Az Axereal a következő 5 évben 20 000 tonnával kívánja emelni a biominősítésű takarmány-alapanyag felvásárlását. (A cég 500 000 tonnás nagyságrendben állít elő takarmányt.) Leányvállalata, a Boormalt, nemzetközi szinten a második legnagyobb malátatermelő Európában. A biomaláta hiánycikknek számít, pedig nagy lenne rá az igény a sörmanufaktúrák körében.

Péterdi Krisztina

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?