Túl sokat tesznek zsebre: támadási hullám indul az üzletláncok ellen?

agrarszektor.hu
Letörné az élelmiszerkereskedők termelőkkel szembeni egyeduralmát a francia kormány. Törvényi szabályozással megszüntetnék például az "egyet fizet, egyet ingyen kap" akciókat és köteleznék az üzlethálózatokat arra, hogy a beszerzési áraknál legalább 10 százalékkal drágábban adják az élelmiszereket. Emellett az élelmiszerpiaci üzletkötésekhez olyan árindexet vezetnének be, amely kötelezően tartalmazná a gazdálkodók költségeit és elvárt jövedelmét. Minderre a francia kormány szerint azért van szükség, mert a kedvezőtlen árviszonyok miatt lassan már a gazdák megélhetése is veszélybe kerül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A feje tetejére állítaná az élelmiszerboltok eddigi működési elvét a francia kormány, amely szerint a jövőben a mezőgazdasági termelőket kell helyzetbe hozni az élelmiszerek kereskedelmi árképzésénél. Új törvényi szabályozással szeretnék elérni, hogy egyensúly keletkezzen a gazdák, a kiskereskedők és a fogyasztók igényei között - írja a euronews.com.

A vásárlók becsábítása és az áruházláncok közötti árverseny miatt az üzletek jellemzően alacsonyan tartják a termékek árát. Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy emiatt a francia termelők lassan már a saját mindennapi szükségleteiket sem tudják fedezni az élelmiszerboltoknak eladott termékeik árából - deklarálják francia kormányzati körök.

Az egyik legfontosabb cél a kormány szerint az, hogy vissza lehessen állítani a "fair" (méltányos) árazást, amelyet a szupermarketek között folyó árverseny tett tönkre. A főbb szabályozási elképzelések a következőkben foglalhatók össze:

• Betiltanák az "egyet fizet, egyet ingyen kap" akciókat, bár a "kettőt fizet, egyet ingyen kap" akciókat meghagynák.

• 25 százalékban maximalizálnák az üzletek árkedvezményeit.

• Köteleznék az áruházláncokat, hogy legalább 10 százalékkal drágábban adják el az élelmiszereket, mint amennyiért beszerezték azokat. A jelenlegi szabályozás csak azt tiltja, hogy a termékeket veszteségesen, vagyis olcsóbban értékesítsék, mint amennyiért megvették.


• Termékekre lebontött árindexet készítenének, amely tartalmazná a termelők előállítási költségeit és minimális nyereségét. Ez jelentené az alapárat, amelynél kevesebbet nem fizethetnének a felvásárlók/kereskedők a termelőknek. Ez teljesen felforgatná az eddigi gyakorlatot, mivel eddig a vevők - az árhuzláncok - állípították meg, mennyit hajlandók fizetni eegy-egy termékért.

• Az éttermeket arra köteleznék, hogy ételeiket legalább 20 százalékban organikus alapanyagokból készítsék, 2022-re pedig legalább ötven százalékban jobb minőségű - így drágább - alapanyagokból dolgozzanak a mostaninál.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?