"Ócsítaná" az importélelmiszert Brüsszel

agrarszektor.hu
Nem tetszik az Európai Bizottságnak, hogy azonos feltételekkel forgalmazzuk az import élelmiszert és a magyart. Szerintük ezzel fékezzük az áruk szabad mozgását. Két hónapunk van rá, hogy elgördítsük az akadályokat az import elől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2009-ben hozták meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek tisztességtelen forgalmazásának tilalmáról szóló törvényt. A célja az volt, hogy csökkentse a beszállítók kiszolgáltatottságát a nagy áruházláncokkal szemben. A kormány azóta egyéb intézkedésekkel is tisztította a piacot, könnyítette a tisztességes termelők dolgát. Ide sorolhatók az Elektronikus Közúti Áruellenőrzés vagy az áfacsökkentések, de fontos lépés volt azt is tisztázni, hogy mi számít hazai terméknek. (A "magyar", a "hazai" és a"hazai feldolgozású" termékek elkülönítése ebben a rendeletben olvasható.)

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Mostanra elértük azt a kormányzati célt, hogy a hazai és az importtermékek  aránya 80-20 százalék a polcokon. Ez pedig rontja a külföldi beszállítók értékesítési esélyeit, amit szóvá is tettek Brüsszelben. Az uniós bürokrácia malmai lassan őrölnek, de most egy lépéssel közelebb kerültünk a szankciókhoz. Az Európai Bizottság szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi értékesítésére vonatkozó nemzeti szabályok nem egyeztethetők össze az uniós joggal, mert akadályozzák az áruk szabad mozgását. Ezért 2017 februárjában a bizottság felszólító levél útján megindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. Az indokolással ellátott vélemény kézhezvételétől számított két hónapon belül Magyarországnak orvosolnia kell a "jogsértést". Ha ezt nem teszi meg, akkor a bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?