Magyar haltermékek, a pontyszeleten túl

agrarszektor.hu
Ritka szép összefogás valósult meg a halas szektorban. Az intenzív haltermelők és halfeldolgozók négyéves munkával tíz új termékkel bővítették a hazai termékpalettát pisztrángból, pontyból, sügérből, amurból és harcsából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Közel másfél milliárd forintos fejlesztést valósított meg a magyar halászati ágazat akvakultúra-szektorában a kiksunlacházi ÖKO 2000 Kft. vezette konzorcium. A projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 1,235 milliárd forinttal támogatta. A négyéves projekt eredményeképpen tíz új haltermék kerülhet forgalomba.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A fejlesztési program az akvakultúra-ágazat  komplex fejlesztését szolgálta. A k+f munka eredményeként hét technológiai leírás született a halszaporítás, halnevelés és halfeldolgozás témakörében, illetve két prototípusleírás készült, amelyek közül az egyik használati mintaoltalmi védettséget is szerzett. A projekt egyik fontos fókuszpontja volt az új haltermékek fejlesztése, aminek eredményeképpen tíz új termékkel bővülhet a hazai haltermékpaletta pisztrángból, pontyból, sügérből, amurból és harcsából.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az akvakultúra szektort termelési oldalról a tógazdasági haltenyésztéssel és intenzív haltermeléssel foglalkozó vállalkozások reprezentálták, míg a termékek piacra jutását halfeldolgozót üzemeltető gazdasági társaságok közreműködésével valósítja meg a konzorcium. A tagok következők voltak: a Bocskai Halászati Kft., a Czikkhalas Halastavai Kft., a Hoitsy és Rieger Kft., a Szabolcsi Halászati Kft., és a The Fishmarket Halkereskedelmi Kft. A nyereségérdekelt résztvevők munkáját két nonprofit kutatási intézmény, a gödöllői Szent István Egyetem és az MTA martonvásári Agrárkutató Központja koordinálta. A teljes termelési folyamat nyomon követhetősége biztosítja a fogyasztók számára a minőségi, megfelelően ellenőrzött haltermékeket. Az eredmények bemutatására, illetve a tudás- és technológiatranszfer erősítésére 73 hazai és nemzetközi tudományos publikáció készült.

(Forrás: MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?