Nő az újtelepítésű szőlő, de a bort leginkább tankban kéri a piac

agrarszektor.hu
Palackozva átlagosan 100-150 százalékkal drágábban adható el a bor, de nem minden piacunk igényli ezt a kiszerelést. Tavaly leginkább a lédig bor piacán tudtunk mennyiségi exportnövekedést elérni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén több mint 500 hektár új borszőlőültetvény telepítésére pályáztak a hazai szőlészek - hangzott el a szakminisztériumban egy emlékkonferencián. Ez jelentős növekedés a 2016-os 50 és a tavalyi 350 hektár után. A legfontosabb piacunkon, Németországban, literenként átlagosan 0,98 euróért vásárolják a magyar borokat, Csehországban és Szlovákiában pedig 0,85, illetve 0,69 euróért - közölte Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára. A politikus kiemelte: a brit és a lengyel piacon lényegesen kedvezőbben, 1,59, illetve 1,62 eurós literenkénti átlagáron keltek el a magyar borok.

"A különbség magyarázata alapvetően az eltérő kiszerelés" - árulta el az agrárszektor.hu-nak Hajdú Zoltán, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmaközi részlegvezetője. A lédig bor ára jóval alacsonyabb, mint a palackozott boroké. Az Egyesült Királyság nem igazán vásárol lédig bort, a lengyel piacon is a palackozott a meghatározó, több neves magyar termelőnek saját elismert lengyel forgalmazója van. Ezzel szemben Németországra, Csehországra és Szlovákiára döntően a lédig kiszállítás jellemző - magyaráz a szakember.

 

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Legnagyobb borfelvevő piacaink exportérték szerinti sorrendben: Németország, Csehország, Szlovákia, az Egyesült Királyság és Lengyelország. Örvendetes, hogy tavaly a kivitt mennyiség Csehországban és Németországban is emelkedett, Szlovákiában pedig megduplázódott - bár ezek a piacok leginkább tartályban kérik a nedűt. A borszőlő területe tagállamonként egy százalékkal növelhető évente, így az újonnan telepített szőlőterület Magyarországon 652 hektárra bővült idén. A növekvő telepítési kedv óvatos optimizmusra ad okot az ágazatban, akárcsak az, hogy a folyóbor-import tavaly az előző évi háromnegyedére csökkent.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?