JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A titánium-oxid a titán természetes oxidációjával jön létre, fényvisszaverő képességét számos termékben hasznosíta az ipar, a kozmetikumoktól kezdve a gyógyszereken át az élelmiszerekig. Franciaországban a mezőgazadsági és élelmiszeripari törvény módosításakor került asztalra az a javaslat, hogy a titánium-oxidot tartalmazó termékeket száműzzék az országból 2020-ra. A kezdeményezést egy tavaly napvilágot látott tanulmány indította el. Eszerint a titánium-nanorészecskékkel etetett patkányokban nem rosszindulatú tumorkezdemények jelentek meg. Íme 963 élelmiszer, amiben van titánium-oxid.
A tanulmány alapján a franciák benyújtottak egy javaslatot az Európai Vegyianyag-ügynökséghez (ECHA) arra, hogy "feltehetően karcinogén" besorolást kapjon ez az élelmiszer-adalékanyag. Februárban az Európai Bizottsághoz is azzal a kéréssel fordultak, hogy függessze fel a titánium-oxid élelmiszeripari engedélyét. Ezután a Bizottság felkérte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságot (EFSA), hogy vizsgálja meg a kérdést, aki a maga részéről négy tanulmányt rendelt meg az ügyben.