Rengetegen veszik ezeket az élelmiszereket: pedig veszélyesek is lehetnek

Rengetegen veszik ezeket az élelmiszereket: pedig veszélyesek is lehetnek

agrarszektor.hu
Nem csak az elhízás miatt veszélyesek az ultrafeldolgozott élelmiszerek, ugyanis a sok adalék, tartósítószer és más egyéb miatt több emberi szerv esetében is növelhetik a rák kialakulásának kockázatát. Egy friss kutatás megállapította, hogy mely három ráktípus kialakulásában játszhat szerepet ezeknek az élelmiszereknek a nagy mennyiségben történő fogyasztása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerekről (UPF) több ízben kiderült már, hogy ezek fogyasztása nem éppen a hosszú élet záloga. Fogyasztásukat kapcsolták már nemrég a stroke-hoz és a szívbetegségekhez is, most pedig újabb veszélyére mutatott rá egy új tanulmány - írta meg a HVG.hu. Ezt a Bristoli Egyetem, valamint a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség kutatói végezték, és kiderült: az ultrafeldolgozott élelmiszerek a nyelőcső-, torok- és szájrák kialakulásának kockázatát is növelhetik.

Az ilyen ételek nagy mennyiségben történő fogyasztása miatti elhízás nem egyedüliként volt felelős a rák kockázatának növekedéséért. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek - mint azt a nevük is sugallja - alapos feldolgozáson esnek át, ebből fakadóan pedig sok adalékanyagot, tartósítószert, aromát, színezéket és emulgálószert tartalmaznak. Ezek pedig már „eredendően károsak” az emberi szervezet számára - függetlenül a súlygyarapodástól. És ha ez nem lenne elég, még a csomagolásból, valamint a gyártási folyamatból is kerülhetnek az ilyen élelmiszerekbe mérgező anyagok.

Ugyanakkor a rák és az UPF-ek közötti kapcsolat jobb megértéséhez még további vizsgálatokra van szükség. A kiegyensúlyozott, változatos étrend tartása - melyben szerephez jutnak a zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű termékek is - azonban egy olyan általános jó tanács, melyet a fenti eredmények miatt is érdemes lehet követni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02