Rengeteg ilyen élelmiszer van a boltokban: sokan nem tudják, rákot is okozhatnak

Rengeteg ilyen élelmiszer van a boltokban: sokan nem tudják, rákot is okozhatnak

agrarszektor.hu
Az Imperial College London kutatói által végzett, közel 200 ezer fő adatai alapján készült vizsgálat szerint az ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása jelentősen növeli a rák, különösen a petefészekrák kialakulásának és halálozásának kockázatát. Ennek az az oka Dr. Kiara Chang, a tanulmányban résztvevő kutató szerint, hogy az ilyen élelmiszerek gyakran tartalmaznak egészségtelen adalékanyagokat a textúra, a szín vagy az íz megváltoztatására. Az ételek ezen kategóriájába tartoznak például az előre csomagolt levesek, szószok, a fagyasztott pizza és egyéb készételek, a hot dogok, kolbászok, sültkrumpli, üdítők, bolti sütemények, cukorkák, fánkok, és a fagylaltok.

Extra Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Az eClinicalMedicine című folyóiratban közzétett tanulmány az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és 34 különböző ráktípus közötti összefüggést vizsgálta egy 10 éves időszak alatt. A kutatók 197 426 ember étkezési szokásairól szóló információkat vizsgálták 2006 és 2010 között. Ezen emberek étrendjében 9,1 és 41,4 százalék közötti volt az ultrafeldolgozott élelmiszerek aránya. Az adatokat ezután összehasonlították olyan orvosi feljegyzésekkel, amelyek a rákos megbetegedések és a rákos halálesetek listáját is tartalmazta.ó - írja a CNN-re hivatkozva a 24.hu.

A szakemberek azt találták, hogy minden 10 százaléknyi növekedés ezen élelmiszerek fogyasztásában 2 százalékkal növeli a rákos megbetegedés kockázatát, valamint 19 százalékkal növeli a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Ugyanilyen növekedés mellett a rákos megbetegedés miatti halálozás kockázata 6, a petefészekrákhoz kapcsolódó halálozás kockázata pedig 30 százalékkal nőtt. A mostani eredmények kapcsán azonban érdemes kihangsúlyozni, hogy csupán megfigyelésen alapulnak, a tanulmány nem bizonyít ok-okozati összefüggést.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?