Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia
Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.
A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.
A seattle-i Institute for Health Metrics and Evaluation kutatói több mint 60 korábbi tanulmányt elemeztek újra, amelyek az ultrafeldolgozott húsok, cukrozott üdítőitalok és transzzsírsavak egészségügyi hatásait vizsgálták. Az eredmények alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy nincs "biztonságos mennyiség" a feldolgozott húsok fogyasztásában.
A feldolgozott húsok, a cukros üdítők és a transzzsírsavak fogyasztása még kis mennyiségben is összefüggésben áll a 2-es típusú diabétesz, az ischaemiás szívbetegség, valamint a vastagbélrák kialakulásának fokozott kockázatával
- nyilatkozta Demewoz Haile, a tanulmány vezető szerzője. A kutatási adatok szerint már napi egy hot-dog elfogyasztása is 11 százalékkal növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, míg a vastagbélrák valószínűsége 7 százalékkal emelkedik azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak ilyen termékeket.
A cukrozott üdítőitalok esetében napi 3,5 deciliter elfogyasztása 8 százalékkal emeli a cukorbetegség, és 2 százalékkal az ischaemiás szívbetegség kockázatát. A vizsgálat kimutatta, hogy a bevitt mennyiség növekedésével a kockázati tényezők is emelkednek.
Fontos megjegyezni, hogy az elemzésbe bevont tanulmányok megfigyelésen alapultak, így az eredmények csupán összefüggéseket mutatnak az étkezési szokások és a betegségek között, de nem bizonyítják egyértelműen az ok-okozati kapcsolatot. Ennek ellenére a szakértők figyelmeztetnek az ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztásának veszélyeire.