Allergiások, vigyázat! A vegán fehérjeporban is találtak kazeint

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tegnap este értesült az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) arról, hogy az 500 grammos belga Vegan Protein nevű termékben laktoproteint mértek. A termék jelölésén nem szerepel, hogy tejfehérjét tartalmaz, így az arra érzékeny fogyasztóknál panaszt okozhat - hívta fel a figyelmet a hivatal.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tejallergia az ételallergia egy fajtája. Ilyenkor a szervezet a tejfehérje alkotóelemeit (béta-laktoglobulin, laktalbumin vagy kazein) idegen anyagként ismeri fel és immunválaszt alakít ki ellenük. A túlérzékenységi reakció bármilyen kis mennyiség bevitelénél bekövetkezik. Jellemzőek a bőrtünetek (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), az emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és a légúti tünetek (fulladás, asztma, gégevizenyő), súlyos esetben ún. anafilaxiás roham alakulhat ki, ami perceken (maximum egy órán) belül kialakuló, hasi fájdalommal, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó erőteljes allergiás reakció. A keringés összeomlásáig fokozódó életveszélyes, azonnali sürgősségi ellátást igénylő állapottá fajulhat. Az allergiára való hajlam genetikai adottság.

A tejallergia a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeivel szembeni azonnali típusú túlérzékenységi reakció, amely immunválasz

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/15080/tejallergia A tejallergia a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeivel szembeni azonnali típusú túlérzékenységi reakció, amely immunválasz

 

A tejallergia a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeivel szembeni azonnali típusú túlérzékenységi reakció, amely immunválasz

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/15080/tejallergia

A tejallergia nem azonos a laktóz-intoleranciával. A laktóz egy cukorvegyület, melynek bontásához laktáz enzimre van szükség. Az enzim megléte vagy hiánya szintén genetikai adottság. A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg laktázhiány esetén jellemzően van annyi gyermekkorból megmaradt laktázkapacitás, amennyi egy kis mennyiségű tejet képes lebontani. A tünetei jellemzően emésztőszervi tünetek (hasmenés).

A Nébih azt javasolja, hogy a vaniliás macaron ízű, 2020. júliusi minőségmegőrzési idejű, a Medix Laboratoires (Belgium) által gyártott 500 grammos Vegan Proteint (RASFF referenciaszáma 2018.2351) a tejfehérjére érzékenyek ne fogyasszák el!

(Forrás: MTI és webbeteg.hu)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?