Biotejben úsznak a "sógorok"

agrarszektor.hu
A növekvő termeléssel alig tartanak lépést az osztrák tejfeldolgozók, különösen bioalapanyagból vannak csordultig a tartályok. Így az átvételi árak idén nagyobb mértékben csökkentek a bio, mint a konvencionális tej esetében. A németeknél viszont még mindig harmatgyenge a felhozatal, ami a tejtermékek magas biofelárában is tetten érhető.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Ausztriában beszállított nyerstej 19 százaléka már a bio kategóriába tartozik. A megnövekedett beszállítói aktivitással - ami a tavalyihoz mérten 10-15 százalékkal emelkedő kínálatot eredményez - nem tart lépést a feldolgozóipar, ez pedig nyomás alá helyezte a bio minősítésű tej árát. A legnagyobb tejfeldolgozó az eddigi hónapokra vetítve már 10 százalékkal mérsékelte az átvételi ajánlatát 2017-hez mérten. A hagyományos tej ára is csökkent, de kisebb mértékben, 9 százalékkal.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Hogy ez másképp is lehetne, azt mutatja a németországi biopiac. Ott annak ellenére, hogy szintén kapacitási gondok vannak a biotej feldolgozásában, alig mérséklődött az ára a növekvő kínálat hatására. Idén 28 százalékkal több biotej érkezett a tartálykocsikba, mint a tavalyi évben, de január óta csak 1,7 eurócenttel csökkent az átvételi ár, szemben a konvencionális tejével, amelyik 2,8 centes áresést szenvedett el. A két ország nyerstejkínálatának összetétele azonban alapvetően eltér egymástól:

míg az osztrákoknál a beszállított alapanyag ötöde biotermelésből származik, addig a németeknél ez csak 3,5 százalékot tesz ki, vagyis ezen a téren állandó hiánynal küzd a piacuk.
Bio: az osztrákoknál megfizethető a különbség

Tetten érhető ez a tejtermékek biofelárában is. Az osztrákoknál a biotej 32, a németeknél 50 százalékos felárral értekesíthető. A biovaj a "sógoréknál" 18, a németeknél 27 százalékkal múlja felül a konvencionális termékek árát. Mivel szomszédunkban a bio és a konvencionális termékek ára kevésbé tér el egymástól, ez kelendőbé is teszi a különleges minősítésű élelmiszereket. Mivel a piaci részesedésük folyamatosan nő, a biotermékek fokozatosan veszítenek "különlegességükből" és természetesen a felárukból is, ami szűkíti a biotermelés jövedelemtermelő képességét. Mindez előbb-utóbb kihat a termelési kedvre is. Ha tömören akarunk fogalmazni: Németországban biogazdának, Ausztriában biofogyasztónak jó lenni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?