Nem lesz elég kenyér? - Óriásit buknak a pékek

agrarszektor.hu
Veszteséggel adják tovább a pékek a három legnagyobb mennyiségben forgalmazott kenyérféleséget és péksüteményt. A sütőipari érdekképviselet ellátási gondoktól tart a jövedelmezőségi problémák miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Alacsonyabb a kereskedelmi átvételi ára a vizes zsemlének, illetve a félbarna és a fehér kenyérnek, mint amennyibe az előállításuk kerül, míg a tejes kiflin minimális haszon mutatkozik - derül ki az AKI felméréséből, amelyben a sütőipar legfontosabb pékáruinak önköltségét és jövedelmezőségét vizsgálták. A 2017-es adatok alapján végzett kutatás kimutatta, hogy a fehér kenyér kilóján 6,04 forint, a félbarna kenyérén 23,58 forint, míg a vizes zsemlején 0,64 forint vesztesége keletkezik a sütőipari vállalkozásoknak országos átlagban. E termékek adják az összes kenyér- és pékáru értékesítésének mintegy 60-65 százalékát.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A fehér kenyér és a félbarna kenyér esetében a veszteség nehezen kompenzálható, míg a vizes zsemle előállítása országos átlagban nullszaldósnak nevezhető - mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Mindez hangsúlyosan a nettó átadási árakra vonatkozik, tehát arra, amennyit a (többnyire) élelmiszer-kereskedelmi láncok a pékeknek, kenyérgyáraknak adnak a termékekért. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a felmérés a tavalyi gazdasági környezettel számol, és azóta nőttek a bérek, illetve a liszt-, az energia és az egyéb ráfodítási árak, a helyzet csak romlott - tette hozzá az elnök.

A kenyeret készítő vállalkozások nincsenek abban a helyzetben, hogy érvényesítsék megnövekedett költségeiket, mivel az áremeléseket a multinacionális láncok nem fogadják el. Emiatt a pékek más termékeken próbálnak némi hasznot realizálni, ami látványosan leszorítja a szakágazat jövedelmezőségét. A pékek már nem tudják finanszírozni a veszteséget, ami azt eredményezheti, hogy az országban helyenként akár ellátási gondok is keletkezhetnek - hangsúlyozta az elnök.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?