Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!
A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Idén rendezte meg először a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet az Európai Friss Kalandok nevű programsorozatot, amellyel a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára kívánták felhívni a családok és a gyermekek figyelmét - írja közleményében a kamara. A programsorozat első évében országszerte 15 települést érintett, emellett a program keretében megvalósult az Európai Friss Kalandok roadshow, valamint több áruházi (Tesco, Auchan, Coop, CBA) megjelenés is. A kampány első évében a magyar termelők felajánlása révén közel 2400 kilogramm gyümölcsöt és 800 kilogramm zöldséget kóstoltattak a gyermekek között.
A kampánnyal a népegészségügyi célokat kívánja támogatni a NAK - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Jelenleg mindössze 262 gramm friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a kisgyermesek családok naponta, ha ezt azonban sikerülne 460 grammra emelni, az önmagában 730 ezer tonna termelésbővülésre és több mint 100 milliárd forint új érték előállításra adna lehetőséget a magyar gazdák számára.
Győrffy Balázs
elnök
Nemzeti Agrárgazdasági KamaraA Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagja. 1979-ben született Pápán. Felsőfokú tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi... Tovább »
A kampány azért is aktualitás, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai is igazolják, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása lényeges szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, a betegségek megelőzésében, valamint az egészségügyi állapot javításában és fenntartásában. A nemzetközi trendekkel párhuzamban azonban Magyarországon is folyamatosan csökken ezen termékek fogyasztása a lakosság körében.
A KSH 2016-os kutatása szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vannak, a rossz étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 2014-es kutatásában a 4-10 éves korú gyermekek étkezési szokásaival kapcsolatban kimutatta, hogy a túlsúly és az elhízás mértéke évről évre egyre magasabb. A TÉT Platform 11-18 évesek körében vizsgálta a túlsúly, elhízás mértékét - 24 százalékuk, azaz minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott ebben a korosztályban.
Fotók: Todoroff Lázár