Sokkal több pulyka fogy Karácsonykor

agrarszektor.hu
Ugyan 2-2,5 kilogrammal kevesebb pulykát fogyasztunk, mint tíz évvel ezelőtt, de a karácsonyt megelőző hónapokban most is megjön az étvágyunk a pulykahús iránt. Mintegy 20-25 százalékkal bővülhet a pulykahús belföldi forgalma az ünnepek előtti keresletnövekedés miatt. Az export esetében 35-40 százalékos növekedésre lehet számítani - tájékoztat a Magyar Pulykaszövetség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sokan tudják, hogy a pulykahús a fehér húsokhoz - például a csirkéhez vagy a nyúlhoz hasonlóan - kifejezetten egészséges, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú húsféleség. A meghatározó áruházláncok idén is az elmúlt évekhez hasonló áron kínálják pulykahúst: kilogrammonként 1500 forint körüli fogyasztói árat jeleztek a mellfilére, az akciós ár ennél persze olcsóbb is lehet.

A termelt pulykahús mennyisége folyamatosan csökken Magyarországon: az idei szűk 100 ezer tonna 30 ezerrel alacsonyabb a tíz évvel ezelőttinél. Élőállatban ez 37 milliárd forintos értéket jelent, vágott áruként és feldolgozott termékként pedig 74-75 milliárd forint termelési érték keletkezik a piacon. Megjegyezzük: az EU teljes pulykakhús-termelése 1,9 millió tonnára tehető. Az unió baromfitermelésének mintegy 80 százalékát a csirkehús, 15 százalékát  a pulykahús és 3,6 százalékát a kacsahús előállítása adja.


A pulykahús iránti növekvő kereslet a karácsonyt megelőző egy-két hétre koncentrálódik, ebben az időszakban a Gallicoop Zrt. 30-35 százalékos forgalomnövekedést tapasztal elsősorban a pulykamellfilé, a felsőcombfilé és a darált hús forgalmában. A vállalat tájékoztatása szerint az exportigényekben a karácsonyi időszakban 35-40 százalék közötti növekedés tapasztalható. Magyarországon csupán néhány éve - az angolszász kultúra hatására - szokás pulykát is készíteni karácsonykor. Továbbra is elsőszámú kedvenceink a hal, a töltött káposzta, a mákos kifli és persze a bejglik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?