Olcsóbb a hosszan friss és a tartós tej. A kérdés: meddig?

agrarszektor.hu
Január 1-től csökkentették az áruházláncok az ESL (a hosszan friss) és az UHT (ultrapasztőrözött) tejek árát, mivel azok forgalmi adója 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött. A szakma azt várja, hogy a kisebb áfa-tartalom az importtermékek visszaszorulását hozza a polcokon. A friss tejnél 2018. január 1-jén bevezetett 5 százalékos áfa hatására ugyanis éppen ez történt: nőtt a hazai áru aránya a kiskereskedelemben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az áfá-val való trükközésre valóban kisebb lesz az esély ilyen csekély "nyerési arány" mellett, ami tisztítani fogja a piacot, és esélyt ad a hazai termelőknek. Fogyasztói oldalról nézve mégis sokan bosszankodhatnak az eddigi áfa-csökkentési sorozat miatt: a boltokban ugyanis vajmi kevés érzékelhető a nagymértékű adócsökkentésből. Mi ennek az oka?

A baromfi- és sertéshús áfája 2017-től mérséklődött 27 százalékról 5 százalékra. A madárinfluenza pedig éppen 2016-2017-ben tombolt a legnagyobb erővel Európában, ami szállítási korlátozásokat és a termelés csökkenését hozta Európában. A sertéshús esetén a kínai kereslet megugrása húzta fel egész Európában az árakat, és mivel azóta az afrikai sertéspestis is kitört az ázsiai országban, számíthatunk az igények állandósulására is. Hiába volt tehát a hazai áfa-csökkentés, ha a világpiaci folyamatok hiányjelenségeket gerjesztettek és meglódították az említett húsféleségek árát.

A tojás áfája is 2017 január elsejétől esett 27 százalékról 5-re. A madárinfluenza általános hatásai mellett a fipronil botrány miatt is kiesett néhány forgalmazó az európai piacról. A rovarölőszeres tojások elsősorban Hollandiában, Belgiumban és Németországban okoztak problémát, Olaszországban pedig a madárinfluenza következményeként csappant meg a tojáskínálat. Az európai folyamatok természetesen hazánkban sem hagyták érintetlenül az árakat.

Az Alföldi Tej üzemében (Fotó: MTI, Bodnár Boglárka)

A friss tej áfajának tavalyi csökkentése (18 százalékról 5-re) szintén egy szerencsétlen piaci helyzetben következett be. A 2015 tavaszán felszabadított (kvótamentesített) tejpiacon megugrott a tejelőállítás, ami 2016-ra általános piaci válságot okozott, amire a termelés (támogatott) visszafogásával és az állatok kivágásával reagáltak az európai termelők. Mindez 2017 második felétől a tejárak emelkedését hozta, amit csak fokozott, hogy 2018 tavaszától egész Nyugat-Európában takarmányhiány van a szárazság miatt. A vaj árának elszabadulása szintén a tejkínálat zsugorodásával járt.

Mi tehát a tanulság? Az áfa-csökkentések nem feltétlenül jutnak el a fogyasztókig, és erről nem biztos, hogy a hazai kereskedelem tehet (teljes egészében). Maga a termelő szintén keveset érez belőle, mert döntően a világpiaci folyamatok határozzák meg az átvetéli árakat (valamint a támogatások). Ami viszont biztosan érezhető lesz - és egyik nevezett szereplő sem bánja - az a hazai termékek növekvő aránya a polcokon. Ha másért nem, emiatt fogyasztóként is okunk van örülni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?