5+1 hiánypótló ENSZ-tanulmány: ezeket minden agrárszakembernek olvasnia kell!

agrarszektor.hu
A 2018-as évnek vége, de biztosan mindenkinél maradtak elvarratlan szálak tavalyról. Amennyiben épp a 2019-es évét és az ahhoz kötődő fogadalmakat tervezi, ne felejtse el hozzáadni az olvasólistához az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kiadványait.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

1. Élelmiszerpazarlás és -veszteség, az élelemhez való jog - ELOLVASOM

Miközben 821 millió ember szenved az éhezéstől, a világon megtermelt összes élelmiszer harmada a szemétben landol. Ez a kiadvány összekapcsolja az élelmiszer-veszteség és a -pazarlás problémáját a megfelelő élelemhez való joggal. Foglalkozik a fenntartható globális fogyasztási és termelési rendszerek szükségességével is.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

2. Az élelem témájának integrálása a várostervezésbe - ELOLVASOM

Az, hogy a világ népességének már több mint fele lakik városokban, komoly kihívásokat hozott magával az elérhető, megfizethető és tápláló élelmiszerek terén. Ebben a kiadványban a legjobb példákból szemezgethetünk az innovatív élelmezési rendszerek és a megvalósult fenntartható városi élelmezési megoldások terén.

3. A FAO globális helyzetelemzések kiadványsorozata - ELOLVASOM

A kiadványok átfogó képet nyújtanak napjaink globális kérdéseiről és kihívásairól. A témák között megtalálhatóak az erdészet és az erdők, a halászat és az akvakultúra, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás, a mezőgazdasági termények, az élelmiszer és a mezőgazdaság helyzete.

4. A migráció, a mezőgazdaság, az élelmezésbiztonság és a vidékfejlesztés közötti kapcsolatok - ELOLVASOM

Ez a jelentés a vidéki területekről való elvándorlás okait vizsgálja, hogy rávilágítson a mezőgazdaság, az élelmezésbiztonság és a vidékfejlesztés közti összefüggések mélységére. Ha úgy érzi, már sokat tud a témáról, tesztelje tudását a migrációval kapcsolatos tévhitekről a FAO "Az élelmezés és a mezőgazdaság helyzete 2018-ban" című digitális jelentésében. A témával számos további FAO kiadvány is foglalkozik.

5. Globálisan fontos mezőgazdasági örökségeink: a mezőgazdasági biológiai sokféleség, az ellenálló ökoszisztémák, a hagyományos gazdálkodási módszerek és a kulturális identitás egyvelege - ELOLVASOM

A világ figyelemre méltó helyszíneiről készített fényképekkel gazdagon illusztrált kiadvány a FAO által globálisan fontos mezőgazdasági örökségnek elismert területeit ismerteti. Az évszázadok során a gazdálkodók, pásztorok, halászok és az erdészek változatos és a helyi körülményeknek megfelelő lenyűgöző mezőgazdasági rendszereket fejlesztettek ki. A mezőgazdásági örökségi besorolást olyan tájak kaphatnak, ahol egyszerre megtalálható a mezőgazdasági biodiverzitás, a rugalmas ökoszisztéma és az értékes kulturális örökség. Jelenleg 57 ilyen hely van a világ 21 országában.

+1. Az élelmezésbiztonság és a táplálkozás helyzete Európában és Közép-Ázsiában - ELOLVASOM

A FAO kiadványából kiderül, hogy a régió országaira jellemző gazdasági, társadalmi és környezeti sokféleség árnyoldalakkal is jár, mely részben a különböző élelmiszerbiztonsági és táplálkozási kihívásokban jelenik meg. Bár az elmúlt két évtizedben jelentős előrelépések történtek az alultápláltság csökkentése terén, az új adatok alapján a pozitív tendencia lelassult, különösen Közép-Ázsiában.

Az idei publikáció részletesen foglalkozik a migráció, a nemek közötti egyenlőség és a fiatalok helyzetének összefüggéseivel a vidékfejlesztés és élelmezésbiztonság kapcsán.

Csak megfelelő tudás birtokában lehet megvalósítani egy éhezésmentes #ZeroHunger világot. A FAO egyik fő feladata, hogy szakemberei a táplálkozással, élelmezéssel és mezőgazdasággal kapcsolatos információkat folyamatosan gyűjtsék, elemezzék, értelmezzék és terjesszék. A szervezet évente több min 700 kiadványt publikál, munícióval, tanácsokkal és táplálkozási iránymutatásokkal szolgálva a világ döntéshozóinak, szakértőinek, a mezőgazdaságban dolgozóknak, és a családokat szerte a világban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?