Az angolok azért eszik a szürke mókust, hogy megvédjék a vöröset

agrarszektor.hu
Hányszor bizonyul életrevalóbbnak egy idegenhonos faj a helyinél! Ilyenkor rendszerint a jövevények pusztításába kezdünk, pedig akár meg is ehetnénk őket - ahogy az angolok teszik. Az index.hu cikkét szemlézzük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elszaporodtak a briteknél a szürke mókusok és az etikus húsfogyasztók. Előbbiekről azt kell tudni, hogy kiszorítják a kihalóban lévő vörös mókusokat, utóbbiak pedig ellenzik a nagyipari hústermelést, ezért vadon vagy szabadtartásban élő állatokat esznek. A Telegraph cikke szerint a két csoport újabban egymásra talált, pontosabban az egyik elkezdte ételként hasznosítani a másikat.

Ennivaló szürke mókus

Ugyanis a lehető legkevesebb állati szenvedéssel járó (cruelty-free) húsokkal dolgozó éttermek kitalálták, hogy felszolgálják azokat a szürke mókusokat, amiket a túlszaporodásuk miatt amúgy is le kell vadászni. A dolog működik, valószínűleg azért is. mert a mókusok kedves külseje alatt ízletes, sovány vöröshús rejtőzik, így egyre többen szoknak rá az olyan új ételekre, mint a mókusos lasagna vagy a mókushússal töltött palacsinta.

Védendő vörös mókus

A vadhústerjesztéssel foglalkozó Wild Meat cég vezetője, Robert Gooch is arról számolt be a Telegraphnak, hogy a szürke mókusok húsa egyre jobban fogy, ma már ez a harmadik legtöbbet eladott termékük, csak a szarvas és a fácán előzi meg. Gooch szerint a fenntartható ökoszisztéma miatt irtott vadon élő állatok húsát sokkal értelmesebb ötlet felszolgálni, mint kidobni a szemétbe, ráadásul a tenyésztett, nagyipari állatokkal ellentétben a vadhús előállítása nem igényel plusz erőforrást, így a széndioxid-kibocsátást sem növeli.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?