Ausztriába menekülnek a magyarok a szőlőkből: ennyit kereshetnek a határon túl

agrarszektor.hu
Kevés a munkaerő a Soproni borvidéken, a tavalyi alacsony árak miatt pedig sok kisebb gazda már bele sem kezd a metszési munkákba. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az osztrák szőlőkben akár hat eurót is megadnak a jó munkaerőnek, a magyar gazdák azonban nem tudnak ezzel versenyezni. Jelenleg a metszés jelenti az idénymunkát a borvidéken, fontos azonban, hogy időben elkezdődjön a munka, és rügyfakadásra végezzenek vele a gazdák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Aki teheti, már metszi a szőlőt, az időjárás ugyanis pont ideális a munka elvégzéséhez - írja a www.kisalfold.hu. A Soproni borvidéken már a metszés felével végeztek, a munkákat azonban nagy mértékben befolyásolja, hogy van-e elég segítsége a gazdáknak, illetve mekkora területen kell elvégezni az idénymunkát. Akinek sok szőlője van, az kénytelen korán kezdeni a munkát, hogy a végére érjen, egyre nehezebb ugyanis megfizetni a segítőket. Az ideális az lenne, ha a metszés nem sokkal rügyfakadás előtt történne, ez azonban fizikailag lehetetlen. Kevés a munkaerő, a magyar gazdák pedig nem tudnak versenyezni azzal, hogy az osztrák szőlőkben öt-hat eurót is megadnak a jó munkaerőnek. Ez azt eredményezni, hogy egyre kevesebben dolgoznak a szőlőkben, emiatt pedig sokkal hosszabb ideig tart a metszési munkák elvégzése - mondta Taschner István, a Soproni Hegyközség elnöke.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Tavaly a minőség szempontjából a kékfrankos volt a nagy nyertes a Soproni borvidéken - tette hozzá az elnök. A szőlő felvásárlói ára azonban olyan alacsonyra zuhant, hogy a kisgazdák közül sokan már neki sem állnak a munkának. Vannak olyan régiók a borvidéken ahol alig akad művelt ültetvény, ugyanakkor a hegyközség hirdetőtábláján jelenleg is találni ötven eladó szőlőt. A nagyobb, erősebb gazdák sem vásárolnak, mert nem éri meg nekik a művelés a távolságok miatt, így viszont folyamatosan csökken a borvidék nagysága. A szakember szerint sok problémára megoldást jelentene, ha termelői közösségek alakulnának.

Címlap kép: MTI Fotó: Varga György

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?