2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Razziázik a NAV a magyar zöldség-és gyümölcskereskedőknél

agrarszektor.hu
Az ország több megyéjében is vizsgálatsorozatot rendelt el a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) a helyi zöldség-és gyümölcskereskedőknél. Az adóhivatal ellenőrei elsősorban azt nézik, hogy a vállalkozók, illetve kereskedők adnak-e nyugtát, vagy számlát a vevőknek, de azt is ellenőrzik, hogy az alkalmazottak be vannak-e jelentve.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A nyár és a jó idő beköszöntével egyre több helyen találkozni az utak mentén zöldség- és gyümölcsárusokkal - írja a Magyar Nemzet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal figyelmét felkeltette a jelenség, ezért erre a hétre az ország több megyéjében is vizsgálatsorozatot rendeltek el a helyi kereskedőknél.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Békés megyében például felkeresik a piacokon, a közterületeken és a közutak mellett működő szezonálisgyümölcs-árusítókat, Zalában fokozottan ellenőrzik az ottani eperárusokat, de Veszprémben, Baranyában és Komárom-Esztergom megyében is számíthatnak a vállalkozók az adóellenőrök megjelenésére. Bács-Kiskunban habár egész évben kiemelt adóhatósági érdeklődés kíséri a zöldségesek tevékenységét, ezen a héten itt is nagyobb számban jelenhetnek majd meg a NAV ellenőrei.

A revizorok többek között azt ellenőrzik, hogy az árusok, illetve a kereskedők adnak-e nyugtát, vagy számlát a vevőknek, de azt is nézik, hogy a gazdasági szereplők megfelelően használják-e online pénztárgépüket, és be vannak-e jelentve az alkalmazottaik. Emellett bizonyos helyeken szóba kerülhet a készpénzkészlet és az áru eredetének kérdése is. 

A kép illusztráció (Forrás: MTI Fotó: Komka Péter)

Ugyanakkor a NAV nem csak az e heti ellenőrzési tervében nevezte meg a zöldség- és gyümölcskereskedelem bizonyos szereplőit, a hatóság ugyanis az év elején felsorolta azokat az ágazatokat, amelyek számottevő költségvetési kockázatot jelentenek, vagyis ahol a rejtett gazdaság aránya jelentős. Az adóhivatal emberei ezért kiemelt figyelemmel kísérik ezeknek a szektoroknak a történéseit, és az itt tevékenykedő vállalkozásoknál a kockázatok elemzése után folyamatos ellenőrzéseket tartanak. A felsorolásban a zöldség- és a gyümölcs-nagykereskedelem is megtalálható. A nagykereskedőknél végzett ellenőrzésekkel a NAV célja az, hogy megakadályozza, hogy bárki áfacsalást követhessen el a zöldségek és a gyümölcsök országhatáron átnyúló kereskedelmekor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?