A hamis élelmiszerek végét hozhatja el ez a fejlesztés

MTI
Termőhely-azonosítási módszer fejlesztésére nyert 499,64 millió forint állami támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) Alapból a Bálint Analitika Kft., a projekt közel 900 millió forintból valósult meg - közölte a cég az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Közleményük szerint a mezőgazdasági termékek eredetének azonosítása jelenleg a termék csomagolásán feltüntetett "származási hely" megjelöléssel történik, például a Kínában termesztett fokhagyma Magyarország területén történő átcsomagolásakor származási helyként Magyarországot tüntetik fel, ez a gyakorlat Európában általános. Ugyanakkor a cég szerint a mezőgazdasági termékek nyomon követéséhez nem a származási helyet, hanem a termőhelyet kellene megjelölni.

Közölték: a 2017 nyarán indult és idén június végén zárult projekt kiterjedt a magyar termőhelyek talajában található fémek, félfémek és ritkaföldfémek mennyiségére és az egyes fémes és nem fémes elemek izotóparányaira jellemző sokszínűség kutatására. Továbbá egy olyan módszert dolgoztak ki, amely alkalmas a növényi eredetű termékek termőhelyének objektív azonosítására. A projekttel egy olyan szolgáltatás jött létre, amely segítséget nyújt a hamis eredetű termékek kiszűrésében és objektív alapokra helyezheti az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (oem), valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (ofj) rendszereket - tették hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?