Ez nem beetetés: komoly források vannak a magyar halágazat fejlesztésére

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Program és a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program több intézkedése is összhangban van a Bakony Expo céljaival, tematikájával - mondta Viski József vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár Veszprémben a Bakony Expo megnyitóján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hatodik alkalommal rendezik meg november 8-a és 10-e között a Bakony Expo-t, melynek kiemelt alapanyaga idén a hal lesz - írja közleményében az Agrárminisztérium. A látogatók megismerkedhetnek a tájegységre jellemző gasztronómiai és népi kulturális hagyományokkal, és a helyi konyhával kapcsolatos témák is terítékre kerülnek, derült ki az agrártárca közleményéből. A bakonyi ízek vásárán a Veszprém megyei és helyi őstermelők kínálják termékeiket, a nézelődők mesterségeket és szerszámokat ismerhetnek meg. Az eseményen kiemelt nemzeti értékeink és hungarikumaink is bemutatása kerülnek. A rendezvény célja többek között a Bakony vidék kulturális örökségének ápolása és továbbadása a programok sokszínűségén keresztül.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Viski József nyitóbeszédében kiemelte, a Vidékfejlesztési Program több intézkedése keretében támogatja az élelmiszer-feldolgozást, a rövid ellátási láncok kiépítését, valamint a helyi piacok kialakítását, fejlesztését. Az élelmiszer-feldolgozás keretében meghirdetett két felhívás esetében már több mint 150 milliárd forint támogatásról döntött az Agrárminisztérium, emellett 11 milliárd forint értékben támogatta a tárca a helyi piacok fejlesztéseit. Ez utóbbi elsődleges célja, hogy segítse a termelők közvetlen piaci lehetőségeit annak érdekében, hogy a kiváló magyar készítményeket minél nagyobb arányban helyben értékesíthessék.

A helyettes államtitkár elmondta, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében több mint 16 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a hazai haltermelés és a halfeldolgozás beruházási fejlesztéséhez, a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítéséhez. A célokat elősegítendő beruházási támogatások jelenleg is elérhetők az érdeklődők számára.

Forrás: MTI Fotó: Komka Péter 

Viski József arról is beszélt, hogy a "Kapj rá!" nevet viselő, a halfogyasztást népszerűsítő kampány a magyarországi halfogyasztás ösztönzése céljával 2014-ben indult útjára. A MAHOP kiemelt projektjeként működő kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód ösztönzésére és a tudatos táplálkozás fontosságára. Hozzátette: a népszerűsítő kampány fókuszában az áll, hogy a hazai fogyasztók megismerjék a halételek sokféleségét és azok változatos ízvilágát, így a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek mindannyiunk asztalára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?