Teljesen kicsinálja a magyar pálinkafőzdéket a csipszadó

agrarszektor.hu
Teljesen kinyírja a kereskedelmi pálinkafőzdéket, hogy 2019. év elejétől bevezették a népegészségügyi termékadót (neta) a gyümölcspárlatokra, valamint az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább hét gyógynövény felhasználásával készült italokra is - írja a Világgazdaság keddi száma az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szőlő-, bor-, pálinka-albizottsági ülésén elhangzottakra hivatkozva. Emellett szó volt arról is, hogy a neta mindössze egymilliárd forint bevételt hoz, ugyanakkor 5-6 milliárd forintos költségvetési adóbevétel-kiesést eredményezett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke szerint a neta definíciójával eleve összeegyeztethetetlen az, hogy a pálinkára is kivetették ezt az adónemet, mert az utóbbi célja az egészségtelen termékek fogyasztásának visszaszorítása. Ezzel szemben az elnök szerint a pálinka - megfelelő mértékben fogyasztva - jótékony hatású a szervezetre. A PNT az idén drasztikus forgalom-visszaesést mért, aminek az év elején oka lehetett, hogy tavaly, az utolsó három hónapban sokan még neta-mentesen töltötték fel a készleteiket.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Így éves összevetésben januárban 69, március végén pedig több mint 60 százalékos volt a bevételcsökkenés. Ez azonban azóta sem állt helyre, hiszen a szeptemberi adatok is 51 százalékos visszaesést mutatnak az egy évvel korábbihoz képest. Ez pedig azt jelenti, hogy a neta csupán egymilliárd forint bevételt hoz, míg a szeszadó és az áfa visszaesése 5-6 milliárd forintos kiesés a költségvetésnek. Ezt erősítette meg Halász Róbert, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója, aki a 2015 és 2019 közötti első nyolchavi adatokat összevetve elmondta, hogy idén augusztus végéig négymilliárd forint volt az adókiesés, így az öt-hatmilliárd forint éves szinten reális.

EZ IS ÉRDEKELHET
 Mihályi László arról is beszélt, hogy a kereskedelmi főzdéket helyzetét az is nehezíti, hogy sok magánfőzde illegálisan hozza forgalomba a párlatait, az ellenőrzésre kijelölt jegyzők pedig nem látják el a feladatukat. A PNT-elnök tíz eladó kereskedelmi főzdéről is tud, sokan pedig azt fontolgatják, hogy lehúzzák a rolót. A szakmai szervezetek ezért kompenzációt kérnek a legális főzdék számára.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06