Megint tejben-vajban fürdünk?

agrarszektor.hu
Magyarországon a tej felvásárlási ára egy év alatt 9%-ot javult, míg uniós átlagban csökkenést mértek októberben. Ugyanis a tejkvóta megszűnését követő piaci vihar elült végre, és ismét emelkedő pályán van az európai tejtermelés. Bár itthon ezt még nem látjuk, uniós szinten már másfél éve csökken a vaj átlagára. Ugyanakkor a sajt kiváló exportpiaci lehetőségei magasan tartják e termék árát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A  Tej Terméktanács piaci helyzetelemzéséből kiderül, hogy az EU-28 tehénkivágásainak alakulása a 2019. évi, I-VIII. havi adatok alapján jelentős csökkenést mutat: az év eddigi szakában 6,4%-kal kevesebb tehén került selejtezésre, mint tavaly. (Forrás: Clal)  Ausztrália, Új-Zéland, az USA és az EU-28 mellett Argentína, Ukrajna, Fehéroroszország, Chile és Uruguay adatait vizsgálva elmondható, hogy csak az EU-ban (+0,4%) és az USA-ban (+0,2%) nőtt a termelés, a többi területen csökkenést mutatnak a számok. Ausztrália 8,2, Uruguay 6, Argentína és Chile 3-3, Új-Zéland 0,5, Fehéroroszország 0,1%-kal alacsonyabb termelést produkált, mint előző évben. (Forrás: Clal)

Az állattenyésztést érintő fontos kérdések is terítékre kerülnek a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián. A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!

Az EU-28 átlagára októberben gyakorlatilag nem változott, a 34,37 eurócent/kg ár ugyanakkor az egy évvel korábbi árnál 4%-kal alacsonyabb. Eközben a spot piaci árak a teljes tejnél novemberre kis mértékben, 1%-ot csökkentek, míg a fölözött tejnél folyamatos a növekedés, a novemberi emelkedés 2%-os. A fölözött tej spot árának egy év alatti növekedése ezzel 30%-os, a teljes tej novemberi ára azonban már a 2018. novemberi ár alá süllyedt 1%-kal. (Forrás: MMO, Clal)

A vizsgált tejzsír alapú termékek uniós árváltozása november és október között mérsékelten alakult: a sajtnál és a tejszínnél 0,5% közeli volt a növekedés, a vajnál ugyanakkor csaknem 1,5%kal csökkent az ár. Az egy évvel korábbi árakat tekintve a tejszín árának elmaradása már alig 10%-os, míg a vaj ára 20%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Mindeközben a júliusig folyamatosan az előző évi árszint felett mozgó sajtár, köszönhetően az enyhe emelkedésnek, már csak 1%-kal marad el a 2018. novemberi ártól. (Forrás: Clal)

Eközben Magyarországon a tej felvásárlási ára októberben újra emelkedett, és elérte a 104,86 Ft/kg-ot. A kiviteli ár ugyancsak emelkedett, újabb 3%-ot javulva már 115,30 Ft/kg. A két ár közötti különbözet 10%. Az októberi kiviteli ár gyakorlatilag megegyezik a 2018. évivel, míg a felvásárlási ár egy év alatt 9%-ot javult. (Forrás: AKI) A tej és tejtermékek hazai külkereskedelmében 2019 első nyolc hónapjában mind az export (+2%), mind az import (+3%) vonatkozásában növekedés következett be értékben kifejezve 2018 hasonló időszakához mérten. Ezzel a vizsgált időszak legmagasabb értékeit produkálta a 2019. év, mindkét reláció tekintetében. Az export és az import egymáshoz viszonyított aránya ugyanakkor a 2018. évi magas szinten maradt, az első 8 hónap vonatkozásában 18%-kal magasabb értékben importáltunk tejterméket, mint amennyi exportra került. (Forrás: KSH)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03