Elképesztően elszálltak az élelmiszerárak: öt éve nem volt ilyen a világban, mint most

Elképesztően elszálltak az élelmiszerárak: öt éve nem volt ilyen a világban, mint most

agrarszektor.hu
Decemberben folytatódott a globális élelmiszerárak növekedése, amikor is a növényi olajok iránti kereslet az elmúlt öt év legmagasabb értékére repítette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által kiadott árindexet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A FAO élelmiszerár-index, amely a kereskedelmileg is jelentős alapvető termények árváltozásait követi hónapról hónapra, 2,5%-kal emelkedett 2019. novemberéhez képest. A drágulás ellenére még így is alulmúlja a 2011-es csúcsértékét 25%-kal, derült ki a FAO közleményéből.

A növényi olajok árindexe 9,4%-kal ugrott meg november óta, a növekedés már hat hónapja tart. Decemberben is leginkább a pálmaolaj okozta a változást, melynek piacát a stabil kereslet és a szűkülő kínálat jellemezte. Emellett a szója-, napraforgó és repceolajok is drágultak, ám ennek ellenére az éves átlaguk 2007 óta nem tapasztalt alacsony szintet produkált tavaly.

Kép forrása: Getty Images

A cukor ára 4,8%-kal emelkedett főleg a nyersolaj drágulása miatt, amelynek hatására Brazília a cukornád-tartalékát inkább etanol-előállításra használta, csökkentve ezzel a globális piacra kerülő cukor mennyiségét. A tejtermékek ára 3% fölött drágult főleg a sajt miatt, utóbbi ára ugyanis majd 8%-ot erősödött az európai uniós és óceániai exportkészletek zsugorodása okán.

A gabonafélék ára, élen a búzával, 1,4%-ot erősödött a kínai importigények növekedése és az elhúzódó franciaországi sztrájkok okozta szállítmányozási nehézségek mellett. Eközben a kukorica és rizs jegyzése nem változott. A húsfélék ára lényegében változatlan maradt 2019 utolsó hónapjában, ám még így is 18%-kal haladta meg az alindex értéke az egy évvel azelőttit. A fő ok a sertéshús iránti megnövekedett ázsiai, európai uniós és brazil kereslet volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?