Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni

Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni

agrarszektor.hu
Két francia vállalkozó kifejlesztett egy olyan tojást, ami úgy néz ki, és olyan ízű is, mint a tyúktojás, de valójában teljesen növényi alapú. A "vegán tojás" igazi hiánypótló terméknek ígérkezik, ugyanis sok, ilyen étrendet követő embernek ez az állati eredetű élelmiszer hiányzik a legjobban. A tojás főleg hüvelyesekből készül, de még mind a recept, mind a héj kidolgozás alatt áll.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Les Merveilloeufs vállalkozást két biológus, Philippine Soulères és Sheryline Thavisouk alapította, és már a cég nevében is elrejtettek egy tojással kapcsolatos szójátékot, ugyanis a merveilleux csodálatosat jelent, az oeufs pedig tojást, olvasható a Livekindly oldalán. A "csodatojás" receptje még nem végleges, de a fejlesztők egy, az Euronews-nak adott interjúban elárulták, hogy a tojás főleg hüvelyesekből készül majd. Annak érdekében, hogy minél erősebb legyen a hasonlóság a valódi tyúktojás és az ő termékük között, még héjat is terveztek hozzá. Ez jelenleg műanyagból készül, de már felvették a kapcsolatot a szakértőkkel, hogy hogyan lehetne környezetbarátabbá tenni a vegán tojás héját.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A tervek szerint a Les Merveilloeufs tojása tökéletesen helyettesíti majd a hagyományos tojást, vagyis kavarható lesz, süthető és főzhető, de még süteményalapanyagként is meg fogja állni a helyét. A Marveilloeufokat ugyanúgy meg lehet majd enni, mint a tyúktojást, mondta Philippine Soulères és Sheryline Thavisouk. A biológusok hozzátették, hogy a tojásfehérje egyelőre még nem verhető habbá, de ez egy olyan kihívás, amit meg fognak oldani. Tápanyagtartalom szempontjából a vegán tojás kevesebb kalóriát és zsírt fog tartalmazni, mint egy tyúktojás, és a fehérjetartalma is alacsonyabb lesz annál. Ízre viszont nagyon hasonló lesz a hagyományos tyúktojáshoz, bár annál kicsit kénesebb ízű lesz.

A Les Merveilloeuf által létrehozott vegán tojás azonban nincs egyedül. Egy kaliforniai élelmiszer-technológiai márka, a JUST is létrehozott már egy vegán tojásterméket, amely folyékony formában, palackozva kapható. A JUST a saját termékét mungóbabból készíti, de ez éppúgy összekeverhető és megsüthető, mint a Les Merveilloeufs tojása.

Philippine Soulères elmondta, hogy egyre nagyobb a kereslet az állati eredetű termékek vegán alternatívái iránt, egyre inkább fellendülőben van a vegánizmus.

Rájöttünk, hogy a vegán emberek mindennapi életéből a tojás hiányzik a leginkább. Ez egy olyan étel, amely minden étkezés során szerepet kaphat, a reggelitől a vacsoráig, édes és sós ételekben egyaránt. Ezért döntöttünk úgy, hogy elkészítjük a vegán tojást

- mondta Philippine Soulères. A két biológus azt reméli, hogy a Les Merveilloeuf tojások 2020 közepére kereskedelmi forgalomba kerülhetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?