JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A Les Merveilloeufs vállalkozást két biológus, Philippine Soulères és Sheryline Thavisouk alapította, és már a cég nevében is elrejtettek egy tojással kapcsolatos szójátékot, ugyanis a merveilleux csodálatosat jelent, az oeufs pedig tojást, olvasható a Livekindly oldalán. A "csodatojás" receptje még nem végleges, de a fejlesztők egy, az Euronews-nak adott interjúban elárulták, hogy a tojás főleg hüvelyesekből készül majd. Annak érdekében, hogy minél erősebb legyen a hasonlóság a valódi tyúktojás és az ő termékük között, még héjat is terveztek hozzá. Ez jelenleg műanyagból készül, de már felvették a kapcsolatot a szakértőkkel, hogy hogyan lehetne környezetbarátabbá tenni a vegán tojás héját.
A tervek szerint a Les Merveilloeufs tojása tökéletesen helyettesíti majd a hagyományos tojást, vagyis kavarható lesz, süthető és főzhető, de még süteményalapanyagként is meg fogja állni a helyét. A Marveilloeufokat ugyanúgy meg lehet majd enni, mint a tyúktojást, mondta Philippine Soulères és Sheryline Thavisouk. A biológusok hozzátették, hogy a tojásfehérje egyelőre még nem verhető habbá, de ez egy olyan kihívás, amit meg fognak oldani. Tápanyagtartalom szempontjából a vegán tojás kevesebb kalóriát és zsírt fog tartalmazni, mint egy tyúktojás, és a fehérjetartalma is alacsonyabb lesz annál. Ízre viszont nagyon hasonló lesz a hagyományos tyúktojáshoz, bár annál kicsit kénesebb ízű lesz.
A Les Merveilloeuf által létrehozott vegán tojás azonban nincs egyedül. Egy kaliforniai élelmiszer-technológiai márka, a JUST is létrehozott már egy vegán tojásterméket, amely folyékony formában, palackozva kapható. A JUST a saját termékét mungóbabból készíti, de ez éppúgy összekeverhető és megsüthető, mint a Les Merveilloeufs tojása.
Philippine Soulères elmondta, hogy egyre nagyobb a kereslet az állati eredetű termékek vegán alternatívái iránt, egyre inkább fellendülőben van a vegánizmus.
- mondta Philippine Soulères. A két biológus azt reméli, hogy a Les Merveilloeuf tojások 2020 közepére kereskedelmi forgalomba kerülhetnek.