Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

agrarszektor.hu
A legmagasabb inflációjú termékek között túlsúlyban vannak az élelmiszerek. Egy év alatt 19 termék ára emelkedett 10 százaléknál nagyobb mértékben, ebből 14 élelmiszerfajta.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Januárban 33,6 százalékkal kellett többet fizetni a sertéscomb kilogrammjáért, mint egy évvel korábban, ez a termék drágult tehát a legnagyobb mértékben - írta a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Világgazdaság. A drasztikus árváltozás az afrikai sertéspestis (ASP) világméretű elterjedésének tudható be, amely mindenhol magasba lökte a disznóhús árát. A drágulás azonban könnyen átgyűrűzhet azokra a termékekre is, amelyeket a sertés helyett választanak a fogyasztók, ilyen például a marha- vagy a pulykahús, amelyek ára szintén látványosan megemelkedett. A csirkerészek drágulása ugyanakkor elmaradt a többi húsfélétől, így valószínúleg ez kevésbé számít a sertéshús helyettesítőjének.  

A tíz leggyorsabban dráguló termék közül nyolc élelmiszer, az egy év alatt 10 százalék felett dráguló 19 termékből 14 tartozik ebbe a kategóriába. A KSH adatai szerint 2020 januárjában átlagosan 6,7 százalékkal kellett többet fizetni az élelmiszerért, mint 2019 első hónapjában. A benzin és a gázolaj ára szintén nagyot emelkedett, az üzemanyagárak ugyanakkor a bonyolult logisztikájú termékek árába beépülve magukat a termékeket is drágítják, így ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az élelmiszerért sokkal többet kell fizetni. 

A leggyorsabban dráguló termékek: 

Sertéscomb (kg): 33,6
Alma (kg): 30,7
Rövidkaraj (kg): 22,4
Narancs (kg): 21,3
Banán (kg): 20,4
Párizsi felvágott (kg): 19,9
Olasz felvágott (kg): 19,6
Autóbenzin (ólommentes, 95-ös, liter): 15
Citrom (kg): 14

A KSH adataiban az év eleji áremelés is kimutatható, például a paradicsom ára a decemberihez képest  szinte az egekbe szökött: kilogrammonként 666 forint helyett 845 forintot kellett adni érte, ami 26,9 százalékos növekedés, ám ez többek között a szezonális hatásnak tudható be. Ugyanezen okból számos más élelmiszer olcsóbb lett, például a ponty, amelyből decemberben fogy a legtöbb. A tejes margarin azonban nem szezonális termék, mégis 5,1 százalékkal drágult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?