Koronavírus: így tartsuk tisztán a konyhát a járvány idején

Koronavírus: így tartsuk tisztán a konyhát a járvány idején

agrarszektor.hu
Az élelmiszerkezelés higiéniájának fokozása csökkenti a koronavírus fertőződés kockázatát is, és sok tekintetben megkönnyíti életünket. Ezt szem előtt tartva a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Magyar Táplálkozástudományi Társaság és a TÉT Platform kiadványt állított össze, "Konyhai higiéniai és élelmiszer biztonsági útmutató humán járványügyi veszélyhelyzet idején" címmel, mely segíti a vásárlókat a biztonságos konyhai higiéniai és élelmiszer biztonsági folyamatok kialakításában és betartásában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A konyhának kiemelkedő szerepe van otthonunkban. Legyen szó főzésről, étkezésről vagy egy kis lazításról, a konyha a családi élet központi színtere. Érdemes tehát kiemelt figyelmet szentelni a tisztán tartására. Itt az emberek élelmiszereket dolgoznak fel. Akár járvány van, akár átlagos mindennapok, elengedhetetlen a konyha megfelelő takarítása, főleg akkor, ha többen is használják azt, mondta dr. Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

A "Konyhai higiéniai és élelmiszer biztonsági útmutató humán járványügyi veszélyhelyzet idején" címet viselő kiadvány a bevásárlás megtervezésétől kezdve, a csomagolt és csomagolás nélküli élelmiszerek, a zöldségek, gyümölcsök és egyéb termékek megvásárlásán, szállításán, tárolásán, előkészítésén és elkészítésén keresztül, a maradékok tárolásáig és újra felhasználásáig számos jó tanácsot kínál. Ugyanakkor szót ejt a mosogatás, a hulladéktárolás, a konyhai kisgépek higiéniája és általában a konyha, mint élettér fokozott tisztántartásának fontosságáról is, olvasható a Nébih oldalán.

A táplálkozással kapcsolatos tévhitek ilyenkor különösen károsak lehetnek, ezért csatlakozott a kiadvány szerkesztéséhez a TÉT Platform. Antal Emese dietetikus, szociológus szerint az átgondolt, tudatos táplálkozás és az élelmiszerek megfelelő ismerete társadalmi szinten is hasznos. Ha az emberek pánikreakció és felhalmozás helyett a szakértők tanácsai alapján tájékozódnak, és kreatívan, a rendelkezésünkre álló élelmiszereket változatosan felhasználva állítják össze étrendjüket, akkor nemcsak egészségesek maradhatnak, hanem a veszélyhelyzet élelmiszeripari és -kereskedelmi hatását is csökkenthetik, fogalmazott a TÉT Platform szakmai vezetője.

A Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke, Prof. dr. Rurik Imre szerint a mostani veszélyhelyzet idején is sokaknak segíthet a fontos és gyakorlatias konyhai tanácsokat összegző kiadvány. A táplálkozás alapvető élettani folyamat, amely nagyfokban befolyásolhatja az emberek egészségi állapotát. A mostani járványhelyzetben a szervezet védekezőképességének fenntartásában felértékelődik a változatos táplálkozás, a megfelelő konyhai higiénia, elkerülendő az ételfertőzés miatti megbetegedést, vagy kórházba kerülést, mondja a neves szakmai társaság vezetője.

A Nébih bízik benne, hogy a "Konyhai higiéniai és élelmiszerbiztonsági útmutató járvány idején" című kisokosukban fellelhető témák hasznos és megfontolandó gyakorlati tippeket adnak nemcsak a konyha terén kezdők számára, hanem a már rutinosabb háziasszonyok is találhatnak olyan új ismereteket, amelyeket a mindennapok során is hasznosíthatnak. A kiadvány letölthető a Nébih weboldaláról, az Ételt csak okosan! kampány weboldaláról, illetve a Nébihmondja honlapjáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?