Tönkreteheti a világ egyik legnagyobb kávétermesztőjét a klímaváltozás

Tönkreteheti a világ egyik legnagyobb kávétermesztőjét a klímaváltozás

agrarszektor.hu
2030-ra akár a negyedével is csökkenhet a terméshozam a kávéültetvényeken Etiópiában a klímaváltozás miatt. Ez azért is szomorú hír, mert Etiópia a világ hetedik legnagyobb kávétermesztő országa, így emiatt komolyan megdrágulhat majd a kávé a következő években.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

AA McKinsey & Co. legújabb jelentése alapján akár 25 százalékkal is eshet a terméshozam 2030-ra az etióp kávéültetvényeken - írja a Bloombergre hivatkozva a HVG. A tanácsadócég azt vizsgálta, milyen hatással van a klímaváltozás az etióp és a mozambik kávé-, gabona-, kukorica- és gyapottermesztésre. Nem minden eredményük ad okot bizakodásra.

A szakértők azt találták, hogy Etiópiának - Afrika legnagyobb kávétermesztőjének - jelentős iparági ingadozásokra kell felkészülnie, ugyanis a változó időjárás, a melegedő hőmérséklet és az egyre kevesebb csapadék súlyosan érinteni fogja az ültetvények terméshozamát. A mozambiki kukoricaültetvények terméshozama szintén jelentősen, 20-30 százalékkal csökkenhet 2030-ra.

A McKinsey hangsúlyozta: a klímaváltozás jelenti a legnagyobb kihívást Afrika mezőgazdaságában, emiatt pedig a mezőgazdasági termékek árai is változni fognak. Az afrikai országok már próbálják ellensúlyozni ezt a kitettséget, ám a tanácsadó cég szerint a gondos helyi tervezés és a pénzügyi mobilizáció kulcsfontosságú.

Számításaik szerint Fekete-Afrikában legalább 65 milliárd dolláros befektetésre lenne szükség az öntözésnél, hogy kiaknázhassák a termesztést, és további 8 milliárd dollárt kellene a raktározás fejlesztésére fordítani. Jó hír azonban, hogy a gabonatermesztést várhatóan nem érinti majd olyan drasztikusan a klímaváltozás, mint a kávéültetvényeket. A gyapottermesztésre pedig jótékonyan is hathat a melegebb hőmérséklet, így elterjedtebbé is válhat a jelentés szerint.  

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?