Kiderült, hogyan hatott a magyar tejtermelésre a koronavírus-járvány kitörése

Kiderült, hogyan hatott a magyar tejtermelésre a koronavírus-járvány kitörése

agrarszektor.hu
Becslések szerint mintegy 12,7 millió tonnányi nyerstejet termeltek az uniós gazdaságok 2020 márciusában, ami 1,2%-kal több volt, mint egy évvel korábban azonos időszakban. Ez azt mutatja, hogy középtávon magasabb szinten alakult a tehéntej-termelés az Európai Unió országaiban. Rövidtávon pedig úgy tűnhet, mintha a koronavírus-járvány kapcsán életbe léptetett korlátozások semmiféle befolyással nem lettek volna az ágazatra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legtöbb tagállamban 2020 márciusában a termelt tej mennyisége magasabb volt, mint 2019 márciusában, olvasható az Eurostat elemzésében. A lista élén Hollandia áll, amely 3%-os növekedést produkált, ami esetükben 1,2 millió tonnával több begyűjtött nyerstejet jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Őket követte Lengyelország, 1,9%-os növekedéssel (vagyis +1,1 millió tonnával), majd Franciaország, akik 0,6%-os növekedést (+2,2 millió tonna) produkáltak, végül pedig Németország 0,5%-os növekedéssel (+2,8 millió tonna). A legrosszabbul az olaszok jártak, ők 2,8%-kal, vagyis 1,1 millió tonnával kevesebbet termeltek adott időszakban. A magyar termelés körülbelül 2,3%-os növekedést mutat, ami mintegy 3 ezer tonnával több tejet jelentett, ezzel az ország a tagállamok középmezőnyébe tartozik.

A friss növényzetnek köszönhetően a márciusi tejtermelés magasabb volt, mint a februári. Az adatok arra utalnak, hogy 2020 márciusában nőtt a sajt és a fogyasztási tej előállítása is, mind mennyiségét illetően, mind a felhasznált tej tekintetében. Ezzel párhuzamosan a sovány tejpor-előállítás csökkent az előző évi mennyiséghez képest.

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány okozta válság nem befolyásolja a tejtermelés márciusi szintjét, az adatok nem mutatják, hogy bármiféle fennakadások lettek volna a tej és a tejtermékek fogyasztókhoz való eljutásában, sem pedig a járvány az árakra gyakorolt hatásában, illetve a tejtermékek értékesítési módjaiban bekövetkezett esetleges változásokban. Mivel mind 2019, mind 2020 márciusában 5-5 vasárnap volt, az Eurostat által feldolgozott adatok még inkább összehasonlíthatóak voltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?