Hazavágta az idei baracktermést a fagy: ezt az évet egész Európa megszenvedi

Hazavágta az idei baracktermést a fagy: ezt az évet egész Európa megszenvedi

agrarszektor.hu
A kajszibarack-, őszibarack- és nektarintermés Európában a becslések szerint alacsonyabb lesz, mint tavaly, mely nagyrészt az időjárási körülmények (enyhe tél, késői fagyok) eredménye. Emiatt barackfronton Európa országait, és a világ legnagyobb termelőit is döntően a bizonytalanság, a kevesebb, vagy kisebb termés, valamint a magas árak jellemzik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hollandia: magas kereslet, korlátozottan elérhetőség

A holland piacon jelenleg nagy a kereslet a nektarinok iránt, de kevés termék áll rendelkezésre - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az őszibarack esetében a nagyméretű termékeket keresik jobban, a kisebbek egyelőre könnyebben elérhetők. A Paraguayo őszibarack (kínai laposbarack) kínálata is folyamatosan növekszik: értékesítésük is jól megy, és az árak meglehetősen magas szinten vannak. Az importőrök arra számítanak, hogy az árak továbbra is magas szinten maradnak az észak-spanyolországi régió indulásáig. Ekkora ugyanis a kínálat növekedésével várható, hogy az árak enyhén csökkennek majd.

Németország: nagy a kereslet a nagyméretű nektarin iránt

A múlt héten már a spanyol első Paraguayo őszibarack-szállítmány is megérkezett a német piacra, így már a teljes csonthéjasgyümölcs-kínálat elérhető. A nagyobb méretű nektarinok jelenleg különösen népszerűek a fogyasztók körében. Az őszibarack is keresett termék, bár a nektarinok általában nagyobb forgalmat generáltak az elmúlt években. A szezon már a húsvéti időszakban elkezdődött, de ekkor a viharos-szeles, később esős időjárás miatt aggodalmas volt a Spanyolországból történő áruellátás. A nehéz indulás ellenére a kínálat úgy tűnik, hogy normalizálódik. Jelenleg a francia szállítmányokra várnak: néhány német nagykereskedelmi piacon már rendelkezésre állnak a francia kajszibarackból kisebb mennyiségek, de a legtöbb importőr még mindig várja az első szállítást.

Franciaország: kevesebb kajszibarack betakarítása várható

A kajszibarack-betakarítás a múlt héten kezdődött Franciaország délnyugati részén, egy héttel korábban, mint tavaly; az eső és a jégeső azonban a termelés nagy részét károsította. A várható mennyiségek tehát kisebbek, míg a csonthéjas gyümölcs iránti kereslet jó és az árak magas. Az első őszibarack és nektarin betakarítását a jövő héten tervezik, jobb minőségre számítva az őszibarack, mint a nektarin esetében. Volt néhány probléma a betegségekkel és az időjárási viszontagságokkal, de ezeknél a gyümölcsöknél jó volumen várható.

Spanyolország: magas árak

A spanyol csonthéjasok helyzete teljesen más, mint az előző évben. A szezon két héttel korábban indult 2019-hez képest és a készletek is korlátozottabbak. Több észak-európai országban a rekordmagas hőmérséklet és a meleg időjárás is növeli a csonthéjasok iránti keresletet, így a készletek gyorsan fogynak.

Noha a spanyol ágazat kezdetben megszenvedte a lezárásokat és az egyes országokban végrehajtott intézkedéseket, összességében a szupermarketek iránti kereslet az eladásokat szinten tartotta, a hűtőházak pedig a nap végére kiürültek. A vendéglátóipari szektor értékesítése is várhatóan növekedni fog az újbóli nyitások eredményeként. A turisztikai veszteség azonban Spanyolországban továbbra is aggodalomra ad okot, de egyelőre növekszik a kereslet, és ez a helyzet egyensúlyban tartását jelenti. A koronavírus miatt az emberek jobban aggódnak az egészséges táplálkozás iránt.

A Spanyolországban és más mediterrán országokban a termelési volumen csökkenése közvetlenül befolyásolja az árakat, amelyek magasabbak, mint tavaly. Összesen 1 414 913 tonna nektarin és őszibarack várható, ami 12% -kal kevesebb, mint tavaly. A nektarin esetében közel 20 %-os visszaesést prognosztizálnak a terméseredmények és más növény-egészségügyi problémák összessége okán.

A kajszibarack szintén meglehetősen ritka a piacon, ez pedig feltornázta az árakat. Sok kereskedő, akik általában Franciaországból és Olaszországból szállítják áruikat most Spanyolország felé fordultak. A barackok mennyiségét 93 740 tonnára becsülik, ez 15% -kal kevesebbet, mint tavaly. Ez a csökkenés elsősorban a hideg tél, a Katalóniában és Aragóniában elszenvedett fagy, valamint az április elején Kasztília-La Manchában megjelenő jégviharok következménye. Katalónia elvesztette termelésének 26%-át a tarragonai és lleidai fagyok miatt. A kevesebb elérhető mennyiség okán a magas árak várhatóan ezen a szinten maradnak a szezon folyamán.

Olaszország: mennyiségcsökkenés

A csonthéjas gyümölcsök mennyisége ebben az évben alacsony. Ennek több strukturális oka is van, e mellett természetesen a mindenki által jól ismert, vírus okozta problémák és a márciusi-áprilisi fagyok sem kedveztek a terméseredményeknek. Az olasz sárgabarack teljes mennyisége becslések szerint 136 000 tonna; ez 56%-kal kevesebb, mint tavaly, és 40% -kal kevesebb, mint 2014 és 2018 között az átlag. Az őszibarack és nektarin esetében a mennyiség várhatóan csaknem 820 000 tonnát fog elérni, ez körülbelül 28%-kal kevesebb, mint tavaly. Ez a csökkenés nemcsak az idei körülményeknek köszönhető, hanem az alapterület csökkenésének is: ez évente mintegy 5%-kal csökken. A Pavia barack esetében a csökkentés összességében már eléri a 44%-ot az előző évhez képest.

Az Emilia-Romagnában a sárgabarack betakarítása május 10-én kezdődött, jó piaci kereslet mellett. A csonthéjas gyümölcs betakarítása megindult Apúliában (Patagonia nektarin) és Basilicatában (Mogador és Pricia sárgabarack, később a Flopria, Orange Rubis, Kiota, Faralia és Farbela). Calabriában a Mikado kajszibarackot jelenleg szedik és azonnal készítik, hogy eladják az olasz és az osztrák szupermarketekben. Szicíliában alapvetően a termelési eredmények várhatóan megközelítik a tavalyi szintet, de az átlagos árak a piaci folyamatok miatt kb. 10%-kal emelkedtek. Árcsökkenést egyelőre nem várnak, hiszen ebben az évben is erős a külföldi verseny, főleg Spanyolország és Görögország a nagy konkurenseik.

Görögország: kevesebb termés

Az összes európai termelő országból Görögország a legnagyobb Pavia-termelő, ebben az évben becslések szerint 415 000 tonna (8,17% -kal kevesebb, mint tavaly) termésre számítanak. A teljes csonthéjas gyümölcs-termelést tekintve a volumen várhatóan 9,6% -kal esik vissza az előző évhez képest. Az egyik oka az ország makedóniai régiójában tapasztalt fagyok; a csonthéjas gyümölcsöket nagy részben itt termesztik. Ennek ellenére nem csüggednek, hiszen a várt volumen 3%-kal így is meghaladja a 2014-2018 közötti átlagot.

Törökország: bizonytalanság

Törökországban csökkent a nektarin iránti kereslet, amit egyelőre a termék romlandóságának és - a spanyol termékekkel összehasonlított - rövidebb tárolhatóságnak tulajdonítanak. Ennek ellenére a helyzet várhatóan kissé javul, így az ország továbbra is növelheti exportját őszibarackból és sárgabarackból. A török szezon májustól szeptemberig tart; a délkeleti részén kezdődik, és folytatódik a Földközi-tenger partján, majd északon. A török csonthéjas gyümölcsöket elsősorban Oroszország, Ukrajna, Románia, Balkán, Németország és Irak piacaira szánják. Kis mennyiségek Fehéroroszországba, az Egyesült Királyságba, Lettországba és Litvániába is eljutnak.

Kína: várható az exportcsökkenés

Kínában is megkezdődött a csonthéjasok szezonja. Az első korai őszibarack fajták most Hubeiből származnak, egy nagy termesztési területről. A piac továbbra is kissé merev, ezért az értékesítés lassú; azonban a kínai csonthéjas gyümölcsökre továbbra is igény van, így az értékesítés folytatódik. Ebben az évben számos térség komoly károkat szenvedett az áprilisi jégeső hatására. Egyes esetekben a betakarítható mennyiségek fele vagy még több elveszett. A belföldi piacon kívül a mennyiség egy részét délkelet-ázsiai országokba exportálják. Itt azonban a kereslet jelentősen csökkent. Kína az export mellett sok csonthéjas gyümölcsöt importál, például ebben az évben a chilei szilvaszezon nagyon jól ment, illetve néhány termék Ausztráliából is érkezik minden évszakban.

Észak-Amerika: kisebb gyümölcsök

A csonthéjasok mennyisége az észak-amerikai piacon a közeljövőben várhatóan növekedni fog. A kaliforniai termelők körében abban bíznak, hogy a jelenleg apró méretű termések után még normalizálódni fog a minőség. A kisebb méretek oka a rövidebb virágzási időszak, valamint a kaliforniai szélsőséges hőmérsékleti ingadozás a virágzás és betakarítás között. A termelők mindezek mellett elégedettek a gyümölcs beltartalmi értékeivel, amely jobb, mint az előző években. A szezon egy héttel később indult a tavalyihoz képest, de várhatóan hosszabb ideig is tart majd. A kereslet továbbra is jó, és az árak nem változtak jelentősen az előző évhez képest.

Ausztrália: sok exportálható gyümölcsöt vesztettek

Az ausztrál ágazat többnyire elégedett a 2019/2020-as szezonnal és a gyümölcs növekvő értékével. Noha mind nemzeti, mind nemzetközi szinten már számos kihívás előtt állt, a koronavírus-válság tényleges hatása a piacra továbbra sem világos. Például a betakarított termelés egy részét a kikötőkben tárolták, a gyümölcsöt nem lehetett kivenni a hűtőkből, de nem is kelt el: itt mindenképpen veszteséget könyvelhetnek el. A termesztés szempontjából egyes régióknak jégesővel vagy magas vízköltségekkel kellett szembenézniük. A 2018/2019-es szezonban növekedést értek el mind a sárgabarack (+ 17%, 9,027 tonna), mind a nektarinok / őszibarack (+ 4%, 119,775 tonna).

Új-Zéland: hangsúly a 2020/21-es szezonra

Új-Zélandon a sárgabarack-kivitel 50%-kal növekedett, és más gyümölcsök exportja is növekedett. Valójában az új-zélandi Hawke's Bay-nek ez volt az elmúlt évek egyik legjobb termelési évadja. Az ország most a 2020/2021-es szezonra összpontosít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?