Rossz hír érkezett: kevés és drága lesz idén a magyarok egyik kedvenc nyári gyümölcse

Rossz hír érkezett: kevés és drága lesz idén a magyarok egyik kedvenc nyári gyümölcse

agrarszektor.hu
A tavaszi fagyok és az aszály miatt jelentősen kevesebb, az eddig megszokott 15-16 ezer tonna cseresznye helyett idén ennek mindössze harmadára lehet számítani Magyarországon. Ha ez nem lenne elég az időjárás annyira megtette a hatását 2020-ban, hogy a népszerű nyári gyümölcs fogyasztói ára az átlaghoz képest akár 20-30 százalékkal is magasabb lehet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke által készített termésbecslési körkép alapján úgy tűnik, a jó évjáratok 15 - 16 ezer tonnás termésével szemben idén ennek mindössze harmadára lehet számítani - írja a terméktanács. Ezért a cseresznye fogyasztói ára az átlagárhoz képest akár 20 - 30 százalékkal is magasabb lehet. A jelentős terméskiesés okai az időjárási tényezőkben keresendők. A március közepe és május közepe közötti időszak példátlanul sok fagyos éjszakával telt, melyek közül öt vagy hat esetben is meglehetősen nagy mértékű volt a lehűlés. A fagyok következtében jelentős virág- és terméskárok keletkeztek. A megmaradt virágok termékenyülését, illetve a terméskezdemények kötődését a csapadékhiány is hátráltatta. Különösen nagy a terméskiesés a korán, június közepe előtt érő fajtáknál, a középidejű és kései, június végén, július elején érő fajták valamelyest kedvezőbb képet mutatnak.

A hazai cseresznyeszezon a Rita fajtával május második felében indul. Az első, jelentősebb mennyiségben termesztett korai fajta a Bigarreau Burlat, ennek betakarítása általában május végén zajlik. Az idén a virágzás ugyan korábban kezdődött az átlagosnál, de a márciusi és áprilisi fagyok, valamint a borús, hűvös májusi időjárás miatt jelenleg egy szűk hetes csúszásban van a szezon. Az utóbbi napokban érkező, és az előrejelzések alapján a következő egy hétben is várható folyamatos esőzések miatt azonban akár további mennyiségi és minőségi károkra lehet számítani, amivel tovább csökkentheti az egyébként is szűkös hazai kínálatot. A cseresznye az érés időszakában ugyanis kifejezetten érzékeny a csapadékra. Tartós vízborítás esetén a gyümölcs felreped, ami értékesíthetetlenné teszi a terméket.

A cseresznye magyarországi termőterülete az elmúlt évtizedben számottevően megnövekedett, az ezredforduló környéki 1 000 hektárról mára körülbelül 3 000 hektárra. Nagyobb termesztőkörzetek Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyékben találhatók. Az éves termésmennyiség az elmúlt tíz évben 5 és 20 ezer tonna között ingadozott. Az ágazat termelési értéke az évjárattól és piaci viszonyoktól függően változik, egy átlagos évben 3 - 4 milliárd forint között van. A cseresznye 3 - 4 százalékos részarányt képvisel a magyar gyümölcságazatból, termőterület, termésmennyiség és termelési érték vonatkozásában egyaránt.

A termés 80 - 90 százaléka általában belföldi piacra kerül, a fennmaradó hányad kerül exportra, döntően a szomszédos országokba. Az importált cseresznye mennyisége nem jelentős, csupán választékbővítő szerepe van és persze drágább is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?