Lassan véget ér a dinnyeszezon: nem lesz minden termelő elégedett a számokkal

Lassan véget ér a dinnyeszezon: nem lesz minden termelő elégedett a számokkal

agrarszektor.hu
A mai nappal véget ért a dinnyeszezon Békés megyében. Magyarország dinnyetermésének csaknem felét az itteni gazdák termelik. Az ország nagy részén még szeptember közepéig kapható a gyümölcs.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szélsőséges időjárás mellett a koronavírus-járvány is megnehezítette idén a dinnyetermelők munkáját, ismertette az M1-nek nyilatkozva a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke. A gazdákat elsőként tavaszi fagykárok sújtották, amik a gyümölcsösöket, így a korai ültetésű görögdinnyéket is megtizedelték, majd következtek az özönvízszerű esőzések júniusban, olvasható az Infostart oldalán. Göcző Mátyás hozzátette, ami további extremitást jelentett, ezáltal súlyos gondokat a magyar görögdinnye-termelésben, az a május végi, június eleji-közepi szokatlanul alacsony hajnali hőmérséklet volt.

Göcző Mátyás szerint az idei várható dinnyeterméssel kapcsolatban kifejtette, ugyan még tartanak az összegzések, de körülbelül 160-180 ezer tonnával kalkulálnak. A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke szerint tehát volt elegendő mennyiségű magyar áru, az üzletláncok pedig vállalták, hogy szinte július közepétől kizárólag ezeket forgalmazzák. Göcző Mátyás úgy véli, az üzletláncok nem csalódtak, a termelők ki tudták szolgálni őket.

A magyar dinnyeexport ugyanakkor gyengélkedik. A magas termelési költségeknek köszönhetően a szakma nehézkesen boldogul az exportárakkal, tette hozzá Göcző Mátyás. A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke szerint nagyon sok tennivaló lesz a magyar görögdinnye-ágazatban, hogy az ágazati szereplők ezt a piacot olyanná tudják formálni, ami megfelelő lesz számukra.

A terméskiesést idén valamelyest kompenzálták az árak, de azt nem lehet kijelenteni, hogy jó évet zártak a dinnyetermelők, vélekedett a Világgazdaságnak a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Gubacsi Zoltán szerint a kilogrammonként 60-70 forint körüli idei átlagos felvásárlási ár megfelelő, de a hozamok hektikussága miatt egyes termelőknek kifejezetten rosszul sikerült az idei dinnyeszezon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03