Módosult a törvény: mostantól sokkal messzebre ér el a fogyasztóvédelem keze

Módosult a törvény: mostantól sokkal messzebre ér el a fogyasztóvédelem keze

agrarszektor.hu
2020. augusztus 22-ével hatályba léptek a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény módosításai, amelyek jelentősen bővítik a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit. A módosított törvényben az első szembetűnő változás, hogy bekerült a törvénybe az "online felület", az "ellátási lánc" és a "gazdasági szervezet" meghatározása, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fogyasztóvédelemről szóló törvény módosításába bekerültek az "online felület", az "ellátási lánc" és a "gazdasági szervezet" meghatározásai, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A törvény 45/A. § (4) pontja értelmében a fogyasztóvédelmi hatóság a teljes ellátási láncban végezhet ellenőrzéseket és a jogsértést elkövető gazdálkodó szervezettel szemben eljárhat, ha a lánc végső szereplője a fogyasztó. Ez azért lényeges, mert a fogyasztó bejelentése alapján a hatóság a jövőben már nem csak a kereskedőnél, hanem a nagykereskedőknél vagy a gyártóknál is végezhet ellenőrzéseket.

Jelentős ellenőrzési eszköz lesz a hatóság kezében a 47/B. § (2) pontja szerinti jogosítvány, amely alapján a fogyasztóvédelemi hatóság kiemelten súlyos közérdekből (így a fogyasztók széles körének testi épségét, egészségét sértő vagy veszélyeztető, továbbá a fogyasztók széles körét jelentős vagyoni hátránnyal fenyegető veszélyeztetésének fennállása, avagy anyagi sérelme esetén), az ügyészség előzetes jóváhagyásával bármilyen lezárt területen, helyiségben, akár magánlakásban is végezhet ellenőrzést a vonatkozó garanciális szabályok betartása mellett.

A törvény módosításával kapcsolatos további részletek a Fogyasztóvédelmi Hatóság oldalán találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?