Leesik az állad: eddig soha nem látott módon készítettek sört Svájcban

Leesik az állad: eddig soha nem látott módon készítettek sört Svájcban

MTI
Mesterséges intelligencia segített megalkotni a receptjét egy új, citrusos IPA sörnek, amely a Deeper nevet kapta svájci készítőitől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagyon izgalmas és nagyon gyümölcsös

- írta le az új főzetet Adrian Minnig, annak a kisüzemi sörfőzdének, az MNBrew-nak a szakértője, amely a Luzerni Alkalmazott Tudományi és Művészeti Egyetem (HSLU) kutatóival, valamint a Jaywalker Digital szoftvercéggel együttműködve készítette el az első mesterségesintelligencia-alapú sört Svájcban. A sört emberi kéz készítette, de a receptjét a HSLU szakemberei által kifejlesztett mesterséges intelligencia, a Brauer AI alkotta meg. 

A folyamat első lépéseként egy ember vagy a mesterséges intelligencia kiválaszt egy sörfajtát, például indian pale ale- (IPA) vagy búzasör. A digitális segítő ezután átfésül egy 157 ezer nemzetközi sörreceptet tartalmazó adatbázist, minták után kutatva a receptekben, majd javaslatokat tesz új sörreceptekre, egyebek között a maláta arányának és a komló főzési idejének megadásával. A kutatóknak nem áll szándékukban az algoritmusukkal kiszorítani az embereket a sörfőzésből, épp ellenkezőleg, a projektből azt a tanulságot vonták le, hogy a legjobb eredmény ember és gép együttműködésével érhető el.   

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?