Makro adatok a gazda szemével: Bővebben az élelmiszer inflációról

Makro adatok a gazda szemével: Bővebben az élelmiszer inflációról

Takarék Agrár24
A KSH által publikált fogyasztói árindex 2020 első nyolc hónapjában átlagosan 3,5 %-os növekedést mutat, az előző év azonos időszakaihoz viszonyítva. Ezen belül az élelmiszerek kategóriájában, az előző év decemberéhez képest is 4,5 %-kal nőttek az árak. Az elmúlt öt év (2015-2019) átlagában ez az érték 2,8 % volt, ez lényegében egy gyorsuló inflációs adatot jelez előre. A következőkben arra keressük a választ, hogy 2020-ban vajon a pandémia, vagy egyéb tényezők okozzák utóbbit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az élelmiszerek árindexének ilyen mértékű begyorsulását - több más tényező mellett persze - a fogyasztói kosár összetételében kereshetjük. A teljes inflációs mérésbe 24,96 %-os súllyal számít bele az élelmiszerek kategória, azon belül az alábbi megoszlást láthatjuk az egyes termékfélék között:

Forrás: KSH 2020 alapján Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

A legnagyobb súlya tehát a hús halféléknek van, viszont ami az élelmiszerdrágulást a leginkább befolyásolja, az a sertéshúsok árváltozása. Lényeges kiemelni ugyanis, hogy utóbbi kategórián belül a sertéshús, és annak felhasználásával készülő termékek (felvágottak stb.) 66 %-os súlyt kapnak, tehát az ezekben bekövetkezett árváltozások markánsan befolyásolják az árindex alakulását. Persze nem csak a sertéshús lett drágább, annak helyettesítő termékei is drágulnak értelemszerűen, hiszen a termékek árazási stratégiája ezt megköveteli. További jelentős drágulást láttunk a gyümölcsöknél is, itt alapvetően fundamentális alapon magyarázhatók a magasabb árak. Idén jelentős terméskiesés tapasztalható, ami keresleti piacot hozott magával.

Összegezve a megemelkedett, felgyorsult élelmiszer inflációs adatok alakulásában nagyobb szerepet játszott az afrikai sertéspestis közvetlen hatása, mint a pandémiáé. A bevezetőben feltett kérdésre, miszerint mi alakította az inflációs mutatókat az élelmiszerek körében az a válasz, hogy a pandémia pont abban az időszakban érkezett, amikorra például a magasabb feldolgozottságú sertéshús termékek átárazódtak, ugyanis e termékek gyártásához ekkor kezdték el felhasználni a már magasabb áron átvett vágósertést. A pandémia közvetlenül, az alapvetően jól tárolható élelmiszerek árnövekedését hozta magával, elsősorban azért, mert ezek jellemzően részei voltak a "pánikvásárlási kosaraknak", tehát az inflációt elsősorban utóbbi két tényező együttes hatása alakította. 

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?