Megállíthatatlanul törnek felfelé az élelmiszerárak: hónapok óta tart a drágulás

Megállíthatatlanul törnek felfelé az élelmiszerárak: hónapok óta tart a drágulás

agrarszektor.hu
Az ötödik egymást követő hónapja drágulnak a globális élelmiszerárak - élen a gabonafélékkel, cukorral, tejtermékekkel és a növényi olajokkal -, adta közre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszerterményeinek havi árváltozását követő FAO élelmiszerár-index 3%-kal nőtt szeptember óta és összességében 6%-kal tavaly októberhez képest. A gabonafélék árindexe 7%-kal ugrott meg az elmúlt hónapban, így 16%-kal van magasabban az egy évvel ezelőtthöz képest. Főleg a gabonaárak jártak az élen a csökkenő exportkapacitások, a kedvezőtlen argentin termelési körülmények és a száraz európai, észak-amerikai és fekete-tengeri időjárás összejátszása okán.

Az elmúlt hónapban mért drágulással (1,8%) kilenc havi csúcson a növényi olajok árindexe. A legnagyobb emelkedés a pálma- és szójaolajok esetében történt. Ezzel szemben a repce ára bár minimálisan, de csökkent a vírus második hullámával küzdő Európai Unió bizonytalan kereslete miatt.

A tejtermékek ára 2,2%-ot nőtt - a legerősebben a sajtfélék, utánuk a sovány és teljes tejpor, és a vaj. Az árak tükrözik a piaci viszonyokat és a hatalmas importkeresletet Ázsiából és a Közel-Keletről. A cukor árindexe 7,6%-kal erősödött, részben a legnagyobb termelők (Brazília és India) gyengébb kibocsátása miatt.

Ezzel szemben a húsfélék árindexe 0,5%-kal csökkent, nem megtörve az elmúlt kilenc hónap trendjét, részben a Kína által Németországra kivetett importkorlátozások hatása miatt. A marha- és szárnyashús árai is csökkentek, ám a stabil nemzetközi kereslettel - és szűk kapacitásokkal - bíró birkáé emelkedett.

A vártnál kisebb, de így is rekord gabonatermés

A FAO legfrissebb Gabonakészletek és -igények gyorsjelentése szerint az idei globális gabonatermelés az eddig vártnál valamivel kisebb lesz, ám még így is eléri a 2 750 millió tonna rekordod, 1,6%-kal meghaladva a tavalyi értéket. A "csökkenést" a szemestermények idézték elő, miután a tartósan kedvezőtlen időjárás várhatóan alacsonyabb kukoricatermelést hoz az EU-ban és Ukrajnában. A becsült globális búzatermelést is részben csökkentették a kisebb ukrán és argentin termésmennyiség miatt.

Eközben a 2021-es őszi vetés kilátásaira pozitívan tekintenek a szakemberek. A FAO közel 2%-kal nagyobb gabonfelhasználást prognosztizál a 2020-2021-es szezonra, leginkább az EU búzaigénye okán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?