Beaujolais - Igyunk újbort november harmadik csütörtökének reggelén!

Beaujolais - Igyunk újbort november harmadik csütörtökének reggelén!

Takarék Agrár24
Minden év november harmadik csütörtöke fontos dátum a francia borkedvelők számára, ugyanis ezen a napon kapható először, a kezdeti lelkesedés után már kisebb számban készülő újbor, hivatalos nevén Beaujolais Nouveau (ejtsd: bozsolé nuvó). A bejegyzés megjelenésének hétvégéjén akár Magyarországon is koccinthatunk a franciák méltán híres újborával. Ennek apropóján igyekszünk bemutatni a borvidéket, illetve magát ezt az egyedi eljárást is, mellyel az adott évi szüret első vörösborai készülnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy francia mondás szerint Lyonnak három folyója van: a Rhone, a Saone és a beaujolais. Előbbi állítás feltehetően még a múlt században került a köznyelvbe, ugyanis a beaujolais korábbi éves 1 millió hektoliteres termelése mára közel a felére csökkent, ám nem feltétlenül szükséges temetni a bort, ugyanis egyes piacokon (pl. Japán) kifejezett népszerűségnek örvend.

A beaujolais, mint bor a francia borvidékről kapta a nevét. A borvidék teljes termőterülete 21,6 ezer hektár (ez nagyságrendileg a kunsági borvidék területének felel meg), az éves bortermelés mára 1-1,1 millió hektoliter, ennek fele harmada újborként került értékesítésre. A borvidék jellemzően vörösboros, az éves termelés 3-5 %-a fehér. A legnagyobb területen termesztett szőlőfajta a gamay (ennek közel fele kerül az újborokba), mely egy rendkívül illatos bort adó fajta, tele cseresznyés- és málnás jegyekkel, alacsony tanninszinttel, savakkal. Ezt tovább erősítheti a szén-dioxidos borászati eljárás, amivel sok színanyagot és gyümölcsaromát von ki az alapanyagból. Gyümölcsössége egyébként könnyen emlékeztethet bennünket egy korrekt villányi portugieserre.

A beaujolais borok egyedi elkészítési eljárásának a neve a szén-dioxidos maceráció. Ennek lényege, hogy a kizárólag kézzel szüretelhető fürtöket egészben 40-300 hektoliteres cement- vagy rozsdamentes acéltartályokba teszik, a fürtök súlyától a gyümölcs alsó harmada összezúzódik, megindul a mustképződés. Majd az erjedés során szén-dioxid képződik, a még ép szőlőfürtök szénsavköpeny alá kerülnek, ezt követően jöhet az erjesztés és kezelés. Ennek köszönhetően a bort 6-8 héttel a szőlő szüretelése után már palackozni lehet.

1951 volt az első év, amikor a borvidék termelői először kaptak engedélyt a Beaujolais Nouveau kereskedelmi forgalomba hozatalára, ám már a második világháborút követő években keresték annak lehetőségét, hogyan árulhatnának primőrbort. A forgalomba hozatalt legtöbbször a szüret utánra időzítették, majd többszöri módosítás után a hatóságokkal megegyeztek egy mozgó dátumban, ez lett a novemberi harmadik csütörtöke (2020-ban november 20-ra esik). A bor maga egyébként egy valóban, éven belül elfogyasztandó reduktív tétel, azért, hogy a bor "presztízse" ne sérüljön, a kereskedők augusztus 31-e után már nem értékesíthetik, a szüretet követő év január 31-e után a termelő sem adhatja át a kereskedőnek az árut. Megint csak a marketing: 1960-ban még csak alig ezer hektoliter beaujolias fogyott, a rendkívül intenzív kampányoknak köszönhetően 1970-re ez megtízszereződött, sőt a 2010-es évekre már elérte a 300 ezer hektoliter értékesítést évente.

Sokak vélekedése szerint azonban ez a "lufi" már kidurrant, kevéssé van olyan népszerűsége a tételnek, mint a 2000-res évek előtt. Tegyük hozzá, hogy ez inkább csak a franciákra igaz, Japánban szinte minden nagyvárosban fesztivált rendeznek a francia újborok tiszteletére, de számos helyen megemlékeznek erről Németországban és az Egyesült Államokban is. Karen MacNeil borszakértő szerint Beaujolais Nouveau-t inni olyan, mint sületlen süteménytésztát enni. Egy borszakértő megállapításával kár lenne vitatkozni, inkább annyiban tompíthatjuk, hogy inkább ízlés kérdése. A beaujolais valójában egy jó ívású, könnyed vörösbor, inkább emlékeztet gyümölcslére, mint borra. Azonban talán pont ez lehet a varázsa, e sorok szerzője legalábbis igyekszik támogatni a beaujolais kampányát. Lehet készülni, ugyanis november 19-én éjfél után egy perccel indulnak a kamionok!

Felhasznált forrásk: Mészáros Gabriella-Sánta Zoltán: Bortankönyv - a világ borai (2011)

https://www.boraszportal.hu/hirszuret/beaujolais-az-ujbor-2356

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?