Kiderült a pécsi pezsgőtitok: ez történik Magyarország egyik legnagyobb pincéjében

Kiderült a pécsi pezsgőtitok: ez történik Magyarország egyik legnagyobb pincéjében

Bõle István
Sok-sok millió palack pezsgő került már ki a Pécs alatt kanyargó pincerendszerből. Volt időszak, amikor a tömeggyártás jellemezte az itteni termékeket. A tankpezsgő korszakban nemcsak a magyar boltokba indultak innen kamion számra szállítmányok, hanem az is előfordult, hogy Szilveszter előtt pezsgővel megrakott irányvonatot küldtek a Szovjetunióba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

1996-ban igencsak túl volt a legfényesebb korszakán a Pannónia pezsgő márka. A volt KGST országokból már szinte egyáltalán nem érkezett megrendelés. Idehaza is hónapról hónapra új konkurensek jelentkeztek a piacon. Ekkor privatizálták az állami vállalatot. A licit nyertese egy malmői borkereskedő és vendéglátó nagyvállalkozó, Stefán Cézár lett, aki a Válicka, - Göcsej patakja - melletti néhány száz lelkes kisközségben, Pusztaszentlászlón Császár Istvánként született egykoron. Az 1956-os forradalom után hagyta el az országot és lett sikeres vállalkozó a svéd nagyvárosban. Az ottani munkájával megszerzett tőkéjének egy részét hozta Magyarországra.

Gyorsan bebizonyosodott számára, hogy nem csak a márka keresettségének zuhanása okoz nehézséget a gyártás újraindításában, hanem a gyár elhelyezkedése is. Ugyanis a főbejárat vagy kétszázötven méterre volt a Pécsi Székesegyház főkapujától. A mecseki belváros szűkös utcáiban egyre inkább lehetetlenné vált az a tehergépjármű forgalom, amivel a pezsgő tömeggyártás járt volna.

Mindennek ellenére én a pezsgőgyártásról semmiképpen sem mondhattam le. A Littke család alapította még 1859-ben. Az a technológia, amit itt találtam bizony igencsak korszerűtlen volt. Ezért a váltásra is áldoznom kellett

 - mondta az Agrárszektornak Stefán Cézár. 

A pezsgőhöz az alapanyagot az első években a Siklós környéki szőlőtermelőktől vásárolta az új tulajdonos. Ám, egyre kevésbé volt alkalmas az ezen a borvidéken szüretelt szőlő a pezsgőgyártásra, hiszen évről évre csökkentek a savak a termésben az egyre melegebb nyári időjárás miatt. Stefán Cézár a gyártási filozófiájával kapcsolatban kiemelte, ő annak a pezsgőgyártásnak volt mindig is a híve, amelyik csak természetes anyagokat használ. Hozzátette, ez a francia stílusú pezsgő, amely a pinot blanc és a chardonnay fajtákon alapszik, és a palackos érlelési módszer, vagyis abban az üvegben adják el az italt, amiben az erjedés megtörtént.

A savakban gazdagabb alapanyagot a Zalai borvidéken találta meg. Stefán Cézár a Kis-Balaton mellett, az egykori nagyradai termelőszövetkezet százhektáros ültetvényét vásárolta meg. Ezért már más termelőtől évek óta nem vásárolnak alapanyagot. A Zalakarostól 7 kilométerre lévő tőkék terméséből kizárólag száraz pezsgőt készítenek. Az idén nagyon jó volt a szüret. Sőt, a nagy ültetvény melletti eladó kis, negyed-, fél hektáros magánparcellákat, kis pincéket malmői törzsvendégeinek, vevőinek közvetítette ki. A svéd orvosok, ügyvédek, kereskedők tulajdonában lévő kisbirtokokon a szőlőtőkéket most a borászat szakemberei gondozzák, a szüretre pedig eljönnek maguk a tulajdonosok is. Aztán a bor autók csomagtartójában utazik az északi országba. Persze, mellette néhány karton magyar pezsgőnek is akad hely. (Az idei termés még várja a szállítást. A pandémia miatt ezeket az immár szokásos "bor utakat" is elhalasztották.)

A Nagyradán másfél évtizeddel ezelőtt felépült modern borászatban készítik elő a pécsi pezsgőgyártáshoz az alapanyagot és palackozzák is. Ezután már a következő napon szállító konténerekben átkerül a mecseki város alatti pincékbe az egy napos ital. Ott történik másfél éven keresztül az érlelése. Amikor már csak rövid idő van hátra az elkészültéig, akkor több alkalommal, kézi munkával, forgatják a speciális állványokon. Fagyasztás, a koronazár eltávolítása, dugózás, kapszulázás, címkézés az utolsó műveletek.

A pezsgőgyártás valamikori pincelabirintusának bejárása ma már a Pécsre látogató turisták szervezett programjainak része. A belváros más nevezetességeinek meglátogatása után jöhet egy érdekes földalatti séta bor- és pezsgőkóstolóval összekötve. Tavaly és tavaly előtt a Pécsen szilveszterező külföldi és hazai vendégek jó része ebben az óriás pincében kezdte az ismerkedést a helyben érlelt pezsgőkkel 30 fős csoportokban. Ezek a programok - természetesen - az idén elmaradtak.

A nemes pezsgők ugyanúgy eltarthatók, mint a nemes borok. A pécsi pezsgőgyártás újraindulásának első évében, 1996-ban palackozott italokból még néhány számozott példány kapható a kereskedelmi forgalomban. Persze, ezekben a több évtizede palackokba töltött italokba ne keressük azt a friss, gyümölcsös ízt, amit ennek az italnak a barátainak a többsége kedvel. Az évekig bontatlanul megőrzött pezsgők is érnek, egy kicsit lassabban, mint a borok, és akár 25 év múltán is változatlan hevességgel gyöngyöznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?