JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A miniszter kiemelte, egyre többen fordulnak - és nem feltétlenül valós egészségügyi okból - az alternatív fehérjeforrások felé, kiiktatva étrendjükből az állati termékeket. Beszédében példaként említette a rovarokat, a lombikban tenyésztett húst és a mellékesből fő összetevővé tett szóját, amit a fogyasztó a mindennapi étkezése részévé tenne, miközben a kockázatáról még keveset tud.
- hangsúlyozta Nagy István.
Az agrárminiszter elmondta, hogy az alternatív fehérjeforrások fogyasztásában rejlő kockázatok feltérképezése és értékelése érdekében komplex vizsgálatsorozat lefolytatásával bízta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih). Nagy István hozzátette, hogy az ellenőrzés célja az, hogy az emberek valós és átfogó képet kaphassanak ezekről az új élelmiszerforrásokról.
A tárcavezető hozzátette, e láncszemlélet - melynek fontosságát egyre több ország kezdi felismerni - a magyar élelmiszerbiztonság területén régóta jelen van és hatékonyan érvényesül. Sok szempontból ennek is köszönhető, hogy a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti rendszert, élén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, a legjobbak között tartják számon Európában.
- fűzte hozzá Nagy István.
A miniszter kiemelte, Magyarország szerencsés helyzetben van, mert bőségesen rendelkezik kiváló minőségű élelmiszer-alapanyagokkal. Elhelyezkedésének, agrármúltjának és élelmiszeriparának köszönhetően az ország nincs kényszerhelyzetben, nincs rászorulva az alternatív megoldásokra. Ugyanakkor az alternatív fehérjeforrások feltérképezését és alapos vizsgálatát elkezdjük a Nébih közreműködésével, annak érdekében, hogy támogassuk a magyar fogyasztók tudatos választását, asztalainkra pedig továbbra is csak biztonságos élelmiszerek kerülhessenek, tette hozzá a tárcavezető.