Koronavírus: teljesen felforgatta a magyar borturizmust a világjárvány

Koronavírus: teljesen felforgatta a magyar borturizmust a világjárvány

agrarszektor.hu
A szabadba és az online térbe helyezte át a borturizmus eseményeit a koronavírus okozta járványhelyzet, amely tartós trendnek bizonyulhat - véli Schieber Anita, a Schieber Pincészet tulajdonosa és vezetője. A kirándulással, gasztronómiai élményekkel és programokkal egybekötött borkóstolók új, egyre terjedő koncepciót jelentenek a borturizmusban, amely így kinőhet a pinceesemények által dominált korszakából. 2020 így is jelentős veszteségeket hozott az ágazatnak, az új ötletek azonban sikeresek és a jövőben új vendégkört vonhatnak be a borturizmusba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Schieber Anita elmondta, hogy a vírus előtt, 2019-ben kezdett igazán szárnyalni náluk a borturizmus, ekkor indult be igazán ez az üzletáguk. Számtalan rendezvényük, vendéglátó eseményük volt, csaknem minden hétvégén kóstolót tartottak és ott voltak minden jelentősebb fesztiválon is, mondta el a szakember. A Schieber Pincészet tulajdonosa és vezetője hozzátette, hogy ebben a perspektivikus helyzetben eleinte úgy tűnt, hogy 2020 még az előzőnél is jobb év lehet, tavaly azonban lényegében hatvan nap után megszűnt a vendéglátás, amely mindenkit sokként ért a borturizmusban is.

Egy komoly kihívásokkal teli időszak következett, hiszen egycsapásra megszűntek a borkóstolók, bezárt az éttermünk és a kereskedelmi értékesítés is visszaesett. Ráadásul már egyre nagyobb mennyiségben szállítottunk bort a vendéglátásba, köztük Michelin csillagos éttermekbe is, amelyek természetesen szintén bezártak

- emlékezett vissza Schieber Anita.

A szakember beszélt arról is, hogy ezekben a hónapokban az volt a céljuk, hogy a kollégáik munkahelyét meg tudják őrizni. Az első sokk után átszervezték feladatköröket, új megoldásokat és ötleteket valósítottak meg, így senkit sem kellett elküldeniük. Májusban következett a nyitás, amelynek során a borturizmus egésze és a Schieber Pincészet is azt tapasztalta, hogy a borkedvelők elementáris igénnyel fordultak a sokáig elképzelhetetlen események felé.

Schieber Anita elárulta, hogy ekkortájt nagyon komoly érdeklődést tapasztaltak, szinte állandó teltházzal működött az éttermük, folyamatos jelentkezés volt a borkóstolóikra, nagyon jól sikerült a hagyományos Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvényük is. Ebben az is segített, hogy májustól az ismert okok miatt felértékelődött a belföldi turizmus.

Fontos ugyanakkor, hogy a borturizmust ekkor nem lehetett ott folytatni, ahol a koronavírus megjelenése előtt abbahagyták. A Schieber Pincészet vezetője elmondta, hogy a biztonságot tartották elsődlegesnek, ezért szigorú rendszerességgel fertőtlenítették a felületeket, így például az asztalokat és a kilincseket. A távolságtartás biztosításában sokat segített az éttermük terasza, emellett ahol szükséges volt, ott minden esetben maszkot és kézfertőtlenítőt biztosítottak a vendégeknek és kollégáinknak egyaránt. Ami nagyon fontos, hogy ebben az időszakban felértékelődtek a szabadtéri rendezvényeik. Eredetileg járványvédelmi okokból igyekeztek mindent, amit csak lehetett, szabadtérre szervezni, de hamar meglátták, hogy a kellemes időjárásban, szép környezetben megvalósított kóstolásaik egy új élményt jelentenek a vendégeknek is.

Persze a korábbi években is voltak szabadtéri eseményeink, de tavaly májustól kezdve ezek igazán hangsúlyosakká váltak. Azt gondolom, hogy ez a trend tartós marad, hiszen a járvány elmúltával is vonzó és maradandó élmény lesz majd a borkóstolással egybekötött dűlőtúránk

- mondta el Schieber Anita.

Mindez az őszre teljesedett ki igazán, amikor a hagyományos Szekszárdi Szüreti Napok alkalmával a nagy főtéri gyülekezés helyett a vendégek ezeket a szabadtéri alkalmakat választották. A szakember szerint több nap alatt, kisebb csoportokban összesen több száz vendéget tudtak bevonni a szabadtéri eseményeikbe. Ez egy teljesen biztonságos módszer arra, hogy a borkedvelők egyszerre kiránduljanak, gasztronómiai élményeket szerezzenek, borokat kóstoljanak. Ráadásul minden ilyen alkalomhoz valamilyen program is társult, például zenei élmény vagy irodalmi felolvasóest.

Azt gondolom, hogy hosszabb távon is ez a komplex élmény, a szabadtéri borkóstolás lesz a borturizmus jövője, hiszen látható, hogy a vendégeknek tetszik és hatalmas igény mutatkozik ilyen programokra

- jelentette ki Schieber Anita.

A másik, rendhagyó megoldás, amellyel járványhelyzetben meg lehetett ragadni a borkedvelők figyelmét, az elsőre talán meglepőnek hangzó online borkóstolás. A vendégkörnek előre kiküldött tételeket egy videókonferencia keretében ki-ki az otthonában bontja fel, és a borértő vezetőt hallgatva kóstolja. A rendhagyó formátum sikeresnek bizonyult, a Schieber Pincészet az ősz és tél folyamán több alkalommal rendezett ilyen online borkóstolást összesen csaknem 200 résztvevővel.

Schieber Anita ugyanakkor megjegyezte: a 2020-as év még a jó adottságokkal rendelkező pincészet számára is nagy érvágás, mintegy 20-25%-os bevételkiesést jelentett. Ahogy a pincészet tulajdonosa fogalmazott, nagyon sajnálja azokat a vendéglátós kollégákat, akik ennél is lényegesen nagyobb veszteségeket szenvedtek el, és jelenleg nulla bevételük van. Schieber Anita szerint ugyanakkor az új módszerek révén hosszabb távon a borturizmus profitálhat mindazokból az ötletekből, amelyeket a tavalyi helyzet hozott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?