Komoly félelmeket kelt a dél-amerikai országokkal kötött kereskedelmi megállapodás

Komoly félelmeket kelt a dél-amerikai országokkal kötött kereskedelmi megállapodás

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) határozottan kiáll a magyar, illetve az európai gazdálkodók és fogyasztók mellett: elfogadhatatlannak tartja az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur-országok közötti kereskedelmi megállapodást. Mint mondják, fellépnek az ismeretlen eredetű élelmiszerek beáramlása, és a gazdálkodók tönkretétele ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A COPA-COGECA - az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek - több mint 23 millió gazdálkodót és 22 ezer szövetkezetet tömörítő érdekképviseleti szervként határozottan felhívta a figyelmet az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás kockázataira - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A Mercosur - Dél-Amerikai Közös Piac - tagja Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay, társult tagja Bolívia, Chile, Ecuador, Kolumbia, Peru. A COPA-COGEC kampányt indított, hogy megértesse: miért nem támogathatja az EU lakossága és gazdálkodói közössége a megállapodást annak jelenlegi formájában. A kampányvideó egyszerűen, közérthetően és példákkal magyarázza el - két ágazatra vetítve -, hogy milyen félelmeket kelt a megállapodás. A videó - a NAK jóvoltából - immáron magyar felirattal is elérhető:

A videóban hozott példák magukért beszélnek: a Mercosur-országokból a vámmentesen beszállítani tervezett csirkehús mennyisége megegyezik Dánia, Finnország és Svédország teljes termelésével. Továbbá az EU olyan cukrot és etanolt importálna, amely nem felel meg saját előírásainak; Brazília 27 olyan gyom- és rovarirtót használ, melyeket Európában betiltottak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?