Elképesztő: ki nem találnád, mit készítenek szőlőmagból Pannonhalmán

Elképesztő: ki nem találnád, mit készítenek szőlőmagból Pannonhalmán

agrarszektor.hu
Mezőgazdasági kutatás-fejlesztési együttműködés zárult le európai uniós támogatással a Széchenyi István Egyetem, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. és a konzorciumvezető Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. részvételével. A projekt célja egy új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrend-kiegészítő és kozmetikai termékcsalád létrehozása volt. Az új készítményekben a szőlőmagolaj hatóanyagait egészítették ki különböző gyógynövényekkel,illetve azok kivonataival.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az együttműködés során a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. feladata a szőlőmag feldolgozása, a szőlőmagolaj előállítása, valamint a végtermék összeállítása (szőlőmagolaj gyógynövény kivonatok) volt. A projekt keretében sor kerülta pincészet számára ehhez szükséges technológia, gépek és berendezések beszerzésére is.

A Széchenyi István Egyetem kutatási kapacitását bocsátotta rendelkezésre a projektben. Itt végezték a szőlőmag szárítási paramétereinek meghatározását, a gyógynövény-extrakciós technológiák fejlesztését, az alapanyagok és végtermékek vegyületazonosítási műveleteit, azok mikrobiológiai, kémiai-fizikai stabilitásvizsgálatát.

A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt.végezte a kis- és nagyparcellás kísérletek során az alkalmazni kívánt gyógynövények (többek között citromfű, borsmenta, rozmaring, körömvirág, zsálya) termesztéstechnológiai kísérleteit, továbbá a technológia során keletkezett melléktermékek/hulladékok komposztálási, talajerő-utánpótlási kísérleteit is. A projekt végeredményként létrejövő termék csomagolása és piaci bevezetése a konzorcium ipari résztvevőinek feladata.

A "Borászati melléktermékek és kertészeti termékek kombinált hasznosítása"című, GINOP-2.2.1-15-2016-00022 azonosítószámú projekt az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és a magyar állam támogatásával valósult meg. A projekt kedvezményezettjei a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt., a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft., és a Széchenyi István Egyetem. A projekt költségvetése 856.571.545 forint, melyből a támogatás összege 510.071.689 forint volt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?