Ömlik a silány minőségű import zöldség a hazai boltokba: ezt sózzák rá a magyarokra

Ömlik a silány minőségű import zöldség a hazai boltokba: ezt sózzák rá a magyarokra

Bõle István
Sok-sok családot ért kellemetlen meglepetés Húsvét vasárnap reggelén, amikor az egy vagy esetleg három nappal korábban megvásárolt retket a sonka mellé az asztalra tették, ugyanis a szemek addigra az eredeti térfogatuk felére, harmadára zsugorodtak. De voltak gondok a csomózott zöldhagyma minőségével is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ezek a gondok szinte kizárólag a külföldről behozott primőr áruknál jelentkeztek. Dél-Európában más a retek termesztési technológiája, mint idehaza. Az ottani gazdaságok már talaj nélkül, úgynevezett vízágyas technológiával termelik a 20-25 milliméter átmérőjű retket. Ez sokkal gyorsabb növekedést és kevesebb szárazanyag tartalmat jelent. A magyar gazdák továbbra is talajon termelnek, így a növény szervesen építkezik, lényegesen kisebb víztartalommal 

 - mondta az Agrárszektornak Acsay Lajos zöldségkereskedő, a NAK Csongrád-Csanád megyei szervezete élelmiszerforgalmazási osztály elnöke. 

A minőségromlás szempontjából nem hagyható figyelmen kívül az a körülmény sem, hogy az import termékek napokkal korábban kikerültek a termőhelyükről, mint a hazaiak. A legkorszerűbb módszerrel történő szállítás is próbatétel a nagy víztartalmú zöldségfélék számára. Amikor a pultra, bevásárló szatyrokba kerülnek, már korántsem ideálisak számukra a körülmények. Nemcsak a víztartalmuk párolog el gyorsan, hanem elveszítik a roppanóságukat is.

A csemegehagyma megtermelésénél döntő tényező, hogy Magyarországnak teljesen más a klímája, mint Dél-Európának. Nálunk januárban-februárban sem a napsütéses órák száma, sem a hőmérséklet nem elegendő ahhoz, hogy megfelelő nagyságúra nőjenek, vastagodjanak a csomózott zöldhagyma egyedei. Eltérő eredmény kapnak a gazdák a dughagymáról és a magról történő ültetésnél. Az igazi hagyma ízt az első technológia produkálja. A magról vetett hagymának kesernyésebb íz világa lesz. Húsvét környékére például Olaszországban már kifutó termék a zöldhagyma és már nagyon sok esetben magszárasak a növények. A magszárat ki lehet törni vagy éppen vágni, de a hagyma ebben az állapotában már elvesztette a friss, roppanós állagát. Ez a csomón természetesen kívülről nem látszik. Idehaza a magról vetett hagymák nincsenek a fejlődésüknek azon stádiumában, hogy piacképesek legyenek. Ennek az idén az átlagosnál hidegebb márciusi időjárás is az oka.

Húsvét előtt és napjainkban sincs jelentős ár eltérés az import és a hazai retek és zöldhagyma között. A felvásárlási árakat idehaza alapvetően ezeknél a termékeknél a nagy áruházak diktálják. Ha a meghatározott értékért nem kapnak hazait, máris rendelik az importot. A szabad piacon most 150-200 forint közötti áron kel el a hónapos retek csomója, míg az áruházak 120-150 forintért fogadják ezeket a cikkeket a hazai kertészetekből.

Az utóbbi hónapokban Magyarországon is elkezdte néhány termelő a hibrid retek termesztését, amely nagyon szapora, rövid a tenyészideje, kicsi a zöldje és nem nő meg nagyra. Ez várhatóan kiszoríthatja majd a hazai piacról a vízágyas technológiával termelt import fajtákat.

A hónapos retek és a csomózott zöldhagyma a Húsvét utáni hetekben is a legfontosabb friss zöldségeink. Ezért érdemes megfogadni a szakember tanácsát az otthoni tárolásra: ajánlott mindkét terméket műanyag dobozban, hűtőben tárolni, hogy ne száradjanak ki. Így 2-3 nappal tovább is megmarad az élvezeti értékük.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?