Meredeken emelkednek az élelmiszerárak: lassan egy éve tart a drágulás

Meredeken emelkednek az élelmiszerárak: lassan egy éve tart a drágulás

agrarszektor.hu
Már 11 hónapja folyamatosan emelkednek a nemzetközi élelmiszerárak - többek között a cukor és a gabonafélék ára is felfelé mozdult, jelentette be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A FAO élelmiszerár-index ugyanis 1,7%-kal nőtt március óta és 30,8%-kal az elmúlt egy év során. Ezzel a nemzetközi kereskedelem jelentős élelmiszeralapanyagait nyomon követő mutató 2013 óta legmagasabb értékére kúszott és nominális értékben is csupán 12%-kal marad el a 2011 februárjában mért történelmi rekordértékétől.

A cukor árindexe 3,9%-kal emelkedett az elmúlt hónapban, amivel közel 60%-kal szárnyalta túl a tavaly áprilisi értéket. A fő okot az esetleges ellátási nehézségek jelentik, amit a brazíliai betakarítás lassúsága körül aggodalmak és a franciaországi fagykár idézhettek elő. A növényi olajok összességében 1,8%-kal drágultak a pálmaolaj bizonytalan termelési kilátásaiból fakadó magasabb nemzetközi jegyzése miatt. A szója és repce szintén magasabb áron cserélt gazdát, a napraforgó ára valamelyest mérséklődött. A FAO húsár-index 1,7%-ot emelkedett áprilisban a szarvasmarha, birka, és sertés iránti kelet-ázsiai stabil kereslet hatására. A baromfihús ára változatlan maradt a kiegyensúlyozott piaci helyzetnek köszönhetően.

A rövid életű márciusi visszaesés után a gabonafélék ára 1,2%-kal nőtt, és így 26%-kal haladta meg a tavaly ilyenkori értékét. A kukorica ára 5,7%-kal erősödött (66,7%-kal túllépve a 2020 áprilisi szintet) miután az Amerikai Egyesült Államokban a vártnál kisebb területen vetettek kukoricát, továbbá az argentin, brazil és amerikai termés körüli aggodalmak miatt. A búza ára a nemzetközi piacokon stabil maradt, a rizs, árpa és cirok valamelyest olcsóbb lett. A vaj, sajt és a sovány tejpor iránti töretlen ázsiai importkereslet további 1,2%-os áremelkedést generált a FAO tejtermék-árindexében.

Frissített előrejelzés a gabonatermelésre

Új becslések jelentek meg a FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésében. A teljes globáls gabonatermést a 2020-as szezonban 2 767 millió tonnára várják, 2,1%-os növekedést prognosztizálva. A gabonafélék iránti igény is nő (+2,7%), főként a szemestermények iránti sosem látott kereslet miatt az amerikai és kínai terménypiacokon.

A gabonakészletekre vonatkozó előrejelzést lefelé módosították a korábban várthoz képest, ezzel a 2021-es szezon végére 805 millió tonna gabona állhat majd a raktárakban - 2,3%-kal kevesebb, mint a szezon kezdetén. A gabonafélék világkereskedelme közel 6%-kal is bővülhet, köszönhetően a szemestermények, rizs és gabona iránti keresletnek, és ezzel a 2020-2021-es szezonban elérheti a 467 millió tonnát is.

A búzatermést 778 millió tonnára becsülik a FAO szakértői, vagyis 0,5%-kal többet a tavalyinál, az erős európai termelésnövekedés miatt. A búza felhasználása is nőhet 0,9%-kal 770 millió tonnára. A becslések további növekedést mutatnak a szemestermények esetében is a brazíliai, kínai, ukrán és amerikai termőterületek növekedésével és a bőséges EU-s terméssel párhuzamban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?