Több milliárdos állami támogatásból fejlesztett a Sole-Mizo Zrt.

Több milliárdos állami támogatásból fejlesztett a Sole-Mizo Zrt.

MTI
Állami támogatással összesen 5 milliárd forint értékben fejlesztette a telephelyeit Szegeden, Csornán, Bácsbokodon a Sole-Mizo Zrt. - jelentette be a pénzügyminiszter a beruházás pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Varga Mihály közölte, hogy a fejlesztés 1225 munkahely megmaradását biztosította, így ahhoz a kormány 2,2 milliárd forinttal járul hozzá. A Sole-Mizo Bácsbokodon a sajtgyártási kapacitását bővítette, Csornán porítóüzemet létesített, Szegeden pedig a termelés bővítésén túl a gyártási technológiát is korszerűsítette. Évente 400 millió liter tej feldolgozásával a vállalat a magyar tejipar legnagyobbja, és a legjelentősebb magyar tejfelvásárlóként termelők sokaságának biztosít megélhetést - tette hozzá a pénzügyminiszter.

A kormány stratégiai célnak tekinti, hogy a magyar élelmiszeripar kiváló minőségben biztosítsa az ország szükségleteit, ezért a következő 2 évben 1500 milliárd forint jut az élelmiszeripar és a mezőgazdaság támogatására - hangsúlyozta a miniszter. Varga Mihály hozzátette, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően szigorúan ellenőrzött, belföldön termelt élelmiszer kerülhet a családok asztalára, és külföldön is versenyképesek lehetnek az itteni termékek.

A tárcavezető üdvözölte azt is, hogy a magyar élelmiszeripar válságálló, hiszen a járvány alatt is képes volt a növekedésre. Varga Mihály kifejtette, hogy a Sole-Mizo támogatását a Nagyvállalati beruházási program tette lehetővé, amely - mint mondta - Magyarország legeredményesebb beruházásösztönző programja. Hozzájárulásával a járvány kitörése óta 53 vállalkozás összesen 110 milliárd forint értékben kezdett beruházást, ami 22,5 ezer munkahely megőrzését, vagy létrehozását segítette. A program keretösszegét a kormány további 25 milliárd forinttal emelheti, ha arra az újabb befektetések érdekében szükség lenne - közölte a miniszter.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta, hogy a 2022-es költségvetésből vállalkozásfejlesztésre is több jut, miként minden ágazat nagyobb forrásból gazdálkodhat jövőre. A Külgazdasági és Külügyminisztérium az exportpiaci támogatásokért, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pedig a kis- és közepes vállalkozások ösztönzésért felel majd, míg a Pénzügyminisztériumhoz a nagyvállalati pályázatok tartoznak - tette hozzá. A szegedi központú Sole-Mizo Zrt. a 2009-ben alapított Bonafarm Csoport tagja. Nettó árbevétele 2018-ban meghaladta a 73 milliárd forintot, 2019-ben a 77 milliárd forintot. A forgalom csaknem harmada külföldi értékesítésekből származik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?