Több ezer tonna hamis élelmiszert és italt foglaltak le: rengeteg veszélyes árut találtak

Több ezer tonna hamis élelmiszert és italt foglaltak le: rengeteg veszélyes árut találtak

agrarszektor.hu
Az Europol és az INTERPOL koordinálta OPSON IX. művelet a hamisított és nem megfelelő minőségű élelmiszerek és italok kereskedelmére irányult. A művelet során több mint 40 millió USD értékű, potenciálisan veszélyes hamis élelmiszert és italt foglaltak le.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hamisított és nem megfelelő élelmiszerek és italok találhatók a boltok polcain világszerte - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az ilyen potenciálisan veszélyes termékek egyre növekvő online értékesítése jelentős veszélyt jelent a közegészségre. Az OPSON műveletet az e területen folytatott szervezett bűnözés elleni küzdelem céljából hozták létre. A kilencedik művelet 2019 decembere és 2020 júniusa között zajlott 83 ország - köztük Magyarország - bűnüldöző hatóságainak részvételével. Az INTERPOL és az Europol által koordinált OPSON IX. művelet keretében több mint 12 000 tonna illegális és potenciálisan káros terméket foglaltak le az üzletekből, piacokról és a szállítási ellenőrzések során. Az OPSON IX. művelet eredménye új, nyugtalanító tendenciát mutat: gyenge minőségű termékek beszivárgása az ellátási láncba, ami valószínűleg a Covid-19 világjárványhoz köthető.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A járulékos lefoglalásokat leszámítva az OPSON IX. során a legtöbb lefoglalt tétel a nyers takarmány, az alkoholtartalmú italok és a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek voltak. A korábbi műveletekhez hasonlóan a hamisított alkohol továbbra is globális problémát jelent. Több mint 20 millió USD értékű tiltott alkoholtartalmú ital került forgalomba. A művelet során több mint 5000 tonna állati eredetű élelmiszert is lefoglaltak. Az Európában felfedezett új tendencia a lóútlevelek meghamisítása volt: egy esetben valójában vágóhídra küldték azokat a lovakat, amelyeket olyan hamis dokumentumokkal szállítottak Olaszországba, amelyek azt tartalmazták, hogy sportversenyekre szállítják őket.

Az OPSON minden jelentésében szerepel bizonyos mennyiségű lejárt termékkel kapcsolatos eset. A jelenlegi jelentésben azonban a lejárt termékekre, az újracsomagolt élelmiszerekre vagy a lejárati időpont közvetlen meghamisítására vonatkozó esetek száma magasabb, mint az előző években.

Az OPSON működése 9 éve segíti a fogyasztók és a tisztességes élelmiszeripari vállalkozók védelmét Európában. Az EU élelmiszercsalási hálózata hatékonyan egészíti ki a bűnüldöző hatóságok és az igazságszolgáltatási rendszer munkáját az EU-ban, és így valódi változást hoz az élelmiszercsalás elleni küzdelemben. A Bizottság - amint azt a "Farm to Fork" stratégiában is megfogalmazta - folyamatosan befektet az élelmiszercsalás elleni küzdelembe, és fokozza az ilyen gyakorlatok elleni küzdelem eszközeit. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?