Kész, vége? Teljesen eltűnhet a banán a magyar boltok polcairól

Kész, vége? Teljesen eltűnhet a banán a magyar boltok polcairól

agrarszektor.hu
Nem elég, hogy az 1980-as évek óta pusztítja az új Panama-kór Európa és a világ kedvenc banánfajtáját, most egy másik gyilkos ellensége is heves támadásba lendült, ez pedig az úgynevezett Sigatoka-betegség. Ez is egy gyilkos gombafajta, amely a banáncserje élettartamát 30 évről 2-3 évre csökkenti, termését pedig elpusztítja. Mindez azért aggasztó, mert félő, hogy a népszerű fajta végleg eltűnhet a boltok polcairól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyszer már teljesen kipusztult egy népszerű banánfajta, a globális kereskedelem sztárja, az úgynevezett gros michel - írja az Index.. Őt az első Panama-kór vitte el, és helyét az általunk ismert Cavendish-fajták foglalták el, amelyek nem voltak ugyan annyira finomak, de ellenálltak a pusztító penészgombának. Az öröm nem tartott sokáig, a nyolcvanas évek végén felbukkant egy mutáció (TR4-törzs), amely a mai napig megállíthatatlanul terjed minden kontinensen. Ez nemcsak azért aggasztó, mert elődjéhez hasonlóan a Cavendish-fajták is eltűnhetnek örökre a polcokról, hanem mert a forró égöv országaiban csaknem 400 millió ember alapélelmiszere a sárga gyümölcs.

Már a vadászó-gyűjtögető népek is szemet vetettek rá, a világ egyik legrégebben termesztett gyümölcse. Tízezer évvel ezelőtt már fogyasztották Délkelet-Ázsiában. De nem az eredeti őserdei vadbanánt (Musa acuminata), mert az ehetetlen, tele van kemény magokkal, hanem annak magtalan variánsait. Ilyenek a globális export 95 százalékát adó Cavendish-fajták is. Habár több mint száz fajtáját termesztik, genetikailag csaknem teljesen azonos mind. Pont ezért annyira védtelenek a betegségekkel szemben. Mint például a járványként terjedő levélgombával, a fekete sigatoka gombával szemben is. A leveleket és ezzel az egész növényt szétroncsoló kórokozó az új Panama-kórral együtt olyan pusztítást végez a világ banánfarmjain, hogy az már a Cavendish-fajták fennmaradását veszélyezteti.

Különféle növényvédő szerekkel eddig úgy-ahogy féken tudták tartani a betegség terjedését, ám a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézet (WUR) holland kutatói nemrégiben megkongatták a vészharangot. Annyira életképes ugyanis a sigatoka gomba, hogy hiába fejlesztik ki ellene az újabb és újabb vegyszereket, rövid idő alatt ellenállóvá válik. Egyelőre a kórokozók állnak nyerésre, a növénybiológusok pedig jobb híján a Cavendish génjeinek módosításában bízhatnak. Csakhogy hosszú évekbe telik egy molekulárisan módosított, mutatós és finom fajta kifejlesztése, és félő, hogy mire a polcokra kerül, már alig emlékszünk egykori kedvencünkre. És akkor még a genetikailag módosított növényekkel szembeni erőteljes gyanakvással is meg kellene küzdeni.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?