Nagyon belehúztak az osztrákok: durván felpörgött a zöldségfogyasztás Ausztriában

Nagyon belehúztak az osztrákok: durván felpörgött a zöldségfogyasztás Ausztriában

agrarszektor.hu
Az AMI jelentése szerint a 2019/2020-as piaci évben Ausztriában 1,05 millió tonna zöldséget fogyasztott a lakosság, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest, illetve 6%-kal magasabb az előző öt év átlagánál. Mivel az ország népessége is növekedett, a fejenkénti fogyasztás 4%-os bővülést mutat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy átlagos osztrák évente 117,9 kg zöldséget fogyaszt, melyből 32,2 kg paradicsom (6%-os növekedés az előző évhez képest) - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Nagy mértékben nőtt a zöldborsó, a fehér-/vöröskáposzta és a zeller fogyasztása, viszont visszaesést figyeltek meg a karfiol, a dinnyefélék és a savanyított uborka esetében. Ausztria ebben a piaci évben zöldségfélékből 55%-os önellátottsági szinttel rendelkezett, ami 1%-kal magasabb az előző évhez képest, ám 3%-kal alacsonyabb az előző öt év átlagánál. A 2018-as betakarítás során a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az utóbbi tíz év legkisebb zöldségtermése került a raktárakba, viszont azóta töretlen a fejlődés, a 9%-os növekedést mutató tavalyi volumen 2014 óta a legjobb eredmény. A hagyma esetében a termés 7%-kal 141 645 tonnára, a sárgarépa esetében 15%-kal 108 180 tonnára emelkedett. Az üvegházi termesztés fő terményei, a paradicsom és a cukkini mennyisége stagnált. 

A 2019/20. évi behozatal éves szinten 4%-kal 825 000 tonnára emelkedett, mivel a belföldi fogyasztás egyes zöldségfélék, például a paradicsom, a hagyma, a káposzta, a vöröskáposzta és a borsó esetében erőteljesen nőtt. A fagyasztott zöldségek behozatala 2020-ban több mint 14%-kal, 48 200 tonnára csökkent. A fagyasztott gomba importtételei fajtáktól függően 12-22%-kal csökkentek, a spárgáé pedig 38%-kal. Ezeket a termékeket nagyrészt az élelmiszeripari és vendéglátóipari ágazatban használják fel, és mivel a világjárvány megnövelte a háztartások feldolgozottélelmiszer-fogyasztását ez a magyarázat arra is, hogy a fagyasztott borsó és a fagyasztott burgonya - a sült krumpli kivételével - behozatala miért nőtt 6,5% illetve 145%-kal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?