Lassult az infláció Magyarországon, de mi lesz az élelmiszerekkel?

Lassult az infláció Magyarországon, de mi lesz az élelmiszerekkel?

Takarék Agrár24
A KSH mérése szerint a fogyasztói árak 4,6 %-kal voltak magasabbak 2021 júliusában, mint a megelőző év ugyanazon időszakában, az élelmiszerek 3,1 %-kal kerültek többe, mint tavaly. Ezzel egyidőben a FAO élelmiszer árindexe szintén csökkenő tendenciát mutat (immár második hónapja), ám továbbra is a 2010-es év elején tapasztalt szinteken van a mutató értéke.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Előbbi tényezők alapján akár feltételezhetnénk, hogy a következő hónapokban megállhat az élelmiszerek fogyasztói árának növekedése, ellenben van számos tényező, ami abba az irányba mutat, hogy az utolsó negyedévben a magyar háztartások ugyanazt a kosarat drágábban fogják kihozni a boltokból.

Forrás: KSH alapján Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

Az ábrán a KSH által mért fogyasztói árindex illetve ábrázoltuk. Szembeötlő, hogy 2021 év első negyedévében ellentétes folyamatokat láttunk a két kategóriánál, azonban emeljünk ki egy fontos tényezőt, miszerint az élelmiszerek esetében igen magas bázishoz mért árindexet láttunk, s a második negyedévtől egy ismét növekedő pályára fordult az infláció. Tehát ugyan lassult az élelmiszerek árnövekedése, de továbbra is 100 % feletti a mutató értéke, tehát 3 %-kal a tavalyinál is magasabbak a boltban vásárolt élelmiszerek ára.

A FAO élelmiszer árindexe két hónapja csökken ugyan, viszont ne hagyjuk figyelmen kívül a mutató módszertanát: ez nyersanyagok árváltozását méri! Tehát ez nem a világ élelmiszert árusító boltjaiban érzékelhető árváltozást mutatja, hanem a világpiacon kereskedett gabonafélék, olajnövények húsféleségek és cukor árváltozását. Továbbá ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a búza aratása az északi féltekén most fejeződik be, tehát az idei évi árszintek még most fognak kialakulni. Illetve ne menjünk el amellett sem, hogy az elmúlt hetekben a búza ára a párizsi árutőzsdén ismét emelkedő tendenciát mutatott, tehát számíthatunk arra, hogy a két havi csökkenés után ismét emelkedni fognak az árak.

Előbbiek, illetve a július végi TrendIndex felmérésünkben is felhívtuk a figyelmet arra, hogy jelenleg egy nyersanyagpiaci szuperciklusban vagyunk. A COVID-19 pandémia folytán keresleti- és kínálati sokkhatások érték az ellátási láncokat. A lezárások miatt akadoztak az ellátási láncok, az ipari termelés több helyen gyakorlatilag leállt, a készletek leapadtak, majd az újranyitásnál keresleti sokkhatás érte a gazdaságot, amikor is nem tudtak eleget gyártani, szállítani sem, továbbá a fogyasztás szerkezete rövidtávon változott olyan mértékben, amit az ellátás nem tudott lekövetni. Ha szűken az élelmiszerre gondolunk, ugye alapfolyamatként 2018-ban a Kínai ASP hullám miatt eltűnt a világ sertésállományának negyede, ezért a Kínainak a takarmánykészleteiket először eladták, majd a náluk pusztító tavalyi árvíz miatt alacsonyabb lett a belföldi termés, ami miatt többlet importigénnyel jelentek meg a piacon, továbbá a visszaépülő állományok etetéséhez nem volt készletük sem, plusz a COVID hatására elindult egy erősebb készletezési hullám. Emellett a tavalyi aszály miatt jelentősebb gabonatermelő országokban csökkent a termésmennyiség, ami felhajtotta az árakat, a gazdaságok újranyitásával (vendéglátás) elindult egy megint csak erősebb keresleti piac. S a világ jegybankjai, összehasonlítva az előző válságkezeléssel jelentős lazításba kezdtek (gondoljunk csak a FED pénznyomtatására), aminek eredményeként likviditásbőség lett a piacokon. Emellett a túlfűtött gazdaságokban a beruházások és építések nem álltak le, ami a már említett kereslet-kínálati súrlódások, logisztikai költségek emelkedése miatt jelentős mértékben drágították az építőanyag árakat. Emellett az EU Green Deal következtében már jövőre is kell készülni arra, hogy akár 40-60 %-kal drágul a villamosenergia, ami mind az ipari termelésben, mind pedig a mezőgazdasági termelésben is többletköltséget jelentenek.

Az előbb bemutatott tényezők mind abba az irányba mutatnak, hogy a tavalyi bázishoz mérten alacsonyabb az élelmiszerek áremelkedése, viszont a termékpályák átárazódása eltérő időt vesz igénybe. Példaként a leggyorsabban forgó brojlercsirke átvételi ára jelenleg már 300 Ft/kg körül mozog, ami egyrészt tartalmazza a magasabb takarmányköltséget, másrészt a lengyel madárinfluenza miatti keresleti piacot tükrözi. A baromfihúsok a KSH (élelmiszer)inflációs kosarában alig néhány százalékot képviselnek. A szuperciklus hatását látjuk már a kenyér árában is, ugyanis a ma megvásárolt kenyér már biztosan a tavalyi aratásból származó lisztből készül. Fel kell készülni tehát arra, hogy hamarosan a tej, azt követően pedig a többi állati termék árában is meg fog jelenni a szuperciklus hatása, aminek következtében ugyanaz a kosár, amit az élelmiszerboltból elhozunk, többe fog kerülni, még a tavalyinál is. 

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?