Veszélybe került a világ kávéellátása: súlyosbodik a helyzet Vietnám miatt

Veszélybe került a világ kávéellátása: súlyosbodik a helyzet Vietnám miatt

agrarszektor.hu
A BBC információi szerint a vietnámi exportőrök attól tartanak, hogy a Ho Si Minh-városi járványvédelmi lezárások komoly fennakadást okozhatnak a világ kávéellátásában. Vietnám Brazília után a világ második legnagyobb kávéexportőre, az ázsiai országból származik a sok instant kávéban és eszpresszókeverékben használt robuszta kávébabok jelentős része.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ho Si Minh-város Vietnám legnagyobb városa, egyben a globális tengeri kereskedelem és szállítmányozás egyik fontos kikötője - írja a Telex.. A városban a járvány elleni védekezés érdekében szigorú lezárást vezettek be, ami a szállítmányozást is érinti. A Vietnámi Kávé- és Kakaószövetség és más érdekvédelmi szervezetek arra kérték a kormányt, hogy gondolják át a szigorú lezárást, és enyhítsenek rajta a kereskedők érdekében. A termelők dolgát a konténerek hiánya és a gyorsan dráguló szállítási költségek is megnehezítik. Múlt héten a közlekedésért felelős miniszter felszólította a helyi hatóságokat, hogy enyhítsenek az áruszállítást nehezítő intézkedéseken. A robuszta kávébab ára egyébként idén már 50 százalékkal nőtt.

A világ kávéellátása nem csak Vietnámban akadhat el: 1994 óta az idei volt a leghidegebb tél Brazíliában, és a fagyok, valamint a szárazság súlyos károkat okozott a legnagyobb kávéexportőr ültetvényein. Olyan kemény fagyok voltak, hogy néhány termesztőnek új cserjéket kell ültetnie, így akár három évbe is telhet, hogy visszatérjen náluk vissza a normális termelés. A pörköletlen kávészemek ára legutóbb hét éve volt olyan magas, mint most.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?